Представители на съдилищата от Североизточна България повишиха знанията си за

...
Представители на съдилищата от Североизточна България повишиха знанията си за
Коментари Харесай

Магистрати от Североизточна България преминаха обучение за защитата на личните данни

Представители на съдилищата от Североизточна България покачиха знанията си за спецификите в отбраната на персоналните данни в правосъдната система

Над 20 съдии и правосъдни чиновници се включиха в образование „ Защита на персоналните данни от органите на правосъдната власт “. Семинарът бе проведен взаимно от домакина - Икономически университет – Варна и Варненския апелативен съд, а лектори бяха специалистите от дирекция Правно-нормативна и интернационална активност в Комисията за отбрана на персоналните данни Любомир Грънчаров и Олга Александрова. Двамата съумяха с на практика образци и по понятен метод да показват условията на Общия правилник на Европейски Съюз за отбраната на данни. Разгледаха обширно спецификите в работата с персонални данни на органите на правосъдната власт. Специалистите припомниха задачата на Регламента – да унифицира, модернизира и приспособява правната уредба и използването й в 27-те страни членки, с цел да бъдат еднообразно предпазени правата на жителите във всички страни от Европейски Съюз.

Съдът, прокуратурата и следствието подлежат на контрол от две институции, според от функционалностите, които извършват във връзка с персоналната информация – Комисията за отбрана на персоналните данни и Инспектората на Висш съдебен съвет. Когато да вземем за пример органът на правосъдна власт е в ролята на шеф, възложител на социална поръчка или става дума за административна активност, пълномощията са на Комисията. Съдебната функционалност се управлява от Инспектората.

Любомир Грънчаров и Олга Александрова припомниха, че единствено при съществуване на законово съображение админите на персонални данни имат право да вършат копие на документ за идентичност. Задържането на персонална карта или шофьорска брошура е непозволено. Експертите обърнаха внимание и на проблемите, които слага дигитализацията, в това число в правосъдната система. За всяка институция е значима отговорността и добросъвестността на чиновниците, които имат достъп до съхраняваните данни, тъй като вероятно „ приключване “ срутва обществения престиж на цялата организация.

 „ Най-добрата отбрана на персоналните данни – в действителния и в цифровия свят – стартира от самите нас “, подчертаваха специалистите.

Днешното образование е резултат на съдействието на Икономически университет – Варна с Комисията за отбрана на персоналните данни и с Апелативен съд - Варна. Съдилищата от апелативния район благодарят за оказаната опция да покачат компетентността и професионалните си знания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР