Представители на протестиращите майки на деца с увреждания с черни

...
Представители на протестиращите майки на деца с увреждания с черни
Коментари Харесай

И социалната комисия не чу родителите на деца с увреждания

Представители на протестиращите майки на деца с увреждания с черни тениски с надпис " Системата ни убива " бяха позволени до съвещанието на парламентарната обществена комисия, само че не бяха чути от депутатите . Припомняме, малко преди този момент протестиращите не бяха позволени в постройката на Народното събрание , което породи скандал сред социалисти и гербери.

Част от участниците в днешния митинг на майки на деца с увреждания се срещнаха с омбудсмана Мая Манолова , която показа доклад за активността си пред депутатите от обществената комисия.

 Не пуснаха майките с черни балони и тениски в Народното събрание
Не пуснаха майките с черни балони и тениски в Народното събрание

Те имаха среща с депутатите социалисти

Председателят на комисията Хасан Адемов съобщи, че съвещанията на комисията са открити за жители и те могат да участват , само че при опит омбудсманът Мая Манолова да даде част от времето си, с цел да бъдат чути настояванията на майките на деца с увреждания , ръководителят на комисията даде думата на народни представители. Адемов категорично посочи, че на вниманието на депутатите, е докладът за активността на омбудсмана.

При тези думи родителите на деца с увреждания напуснаха съвещанието на обществената комисия.

Капка Панайотова изясни пред News.bg, че упорстват ТЕЛК-ът да бъде отстранен . Такъв институт съществува единствено в България и Русия.

" ТЕЛК значи териториална експертна лекарска комисия. Уврежданията от най-малко 15 години са оповестени, в това число на равнище Организация на обединените нации, за обществен, а не за медицински проблем . Това е първата причина. Втората причина е, че ТЕЛК-ът като документ не ни дава безусловно нищо в подтекста на самостоятелните потребности, каквито има всеки човек. ТЕЛК-ът е цялост от диагнози, които намалявали работоспособността на индивида. Това е метод от преди 100 години, когато работоспособността на индивида е оценена съгласно физическата му мощ . В 21 век физическата мощ не може да бъде определяща за работоспособността. На трето място ТЕЛК-ът е система, която към днешна дата съществува единствено в България и Русия. Как живеят англичаните - аз не мога ви кажа, само че ги виждам, че живеят и то по-добре в сравнение с в България ", уточни Панайотова.

 Родители на деца в увреждания „ погребаха “ фантазията си за промени
Родители на деца в увреждания „ погребаха “ фантазията си за промени

6 пъти стачкуват и никой не ги чува

На въпрос какво желаят да кажат на депутатите от комисията в Народното събрание, които по този начин и не пожелаха да ги чуят, Панайотова съобщи: " Това, което ние им споделяме към този момент 15 години - че политиките в България във връзка с уврежданията са извънредно мизерни и потискащи за хората с увреждания и разточителни за бюджета и обществото . Това се опитваме да кажем. Именно, тъй като са разточителни за обществото - има кръгове, пластове, професионални групи, които са директно заинтригувани, това статукво да не бъде по никакъв метод разклащано. Всяка дребна смяна сега - не прави работа никому. Тя е козметична, тя е с някакъв долнокачествен макиажен материал и не може да помогне на никого, тъй като системата има потребност от разтърсване, от радикална смяна, от измитане на ТЕЛК-а, нов вид подготовка на хората, които биха били ангажирани в политики за хората с увреждания, което при сегашната нормативна рамка не може да се случи. Това от най-малко 15 години го повтаряме. Статуквото е доста комфортно на доста хора, само че не и на хората с увреждания .

 Премиерът пита
Премиерът пита " кой е този анормален админ ", размотавал майка с болно дете

Малко човещина няма ли?

Намерението на Валери Симеонов за промяна в ТЕЛК-а , Капка Панайотова дефинира като " извънредно укорително ", тъй като е стимулирано по неверен метод с неверни, с подправени инвалиди - каквито няма, няма подправени ТЕЛК-ове, подправеното е ТЕЛК-ът като повсеместен ключ към голям брой придобивки, които не пазят човешки права, не оказват помощ на хората с увреждания, а харчат запас и поддържат една безусловно паризитна каста от хора, които настояват, че се грижат за нас.

По време на съвещанието омбудсманът Мая Манолова напомни част от установените от екипа й пропуски във връзка с обезпечаването на персонални асистенти за хората с увреждания , а точно неналичието на резистентност в предоставяните асистентски услуги, незадоволителното финансиране, разнородни критерии, определяни от другите общини, голямата бумащина и администрация, с която се сблъскват хората, които аплайват за персонален помощник. Омбусманът прикани за промени, които да подсигуряват и наличната архитектурна среда за хората с увреждания.

Манолова изрази скептицизма си във връзка с скорошното приемане на Проектозакона за обществените услуги и настоя за законодателни промени, които да решат в незабавен порядък най-малко част от поставените проблеми. Омбудсманът съобщи, че крайната цел е приемане на Закон за персоналната помощ, който да подсигурява на всеки човек достъп до персонален помощник, непрекъснатост и предвидимост на услугите. Критики Манолова насочи и към отпусканата целева помощ за медицински произведения и засяга дългия и комплициран път, който се минава за приемането на въпросната поддръжка.

 Истинският митинг на хората с увреждания още не се е състоял
Истинският митинг на хората с увреждания още не се е състоял

Това, което видяхме през вчерашния ден, беше мероприятие, осъществено в най-хубавите обичаи на синдикалните манифестации
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР