Представители на проруските бунтовници в отцепилия се от Молдова регион

...
Представители на проруските бунтовници в отцепилия се от Молдова регион
Коментари Харесай

Ескалация, Приднестровието иска защита от Русия, Полша реагира

Представители на проруските бунтовници в отделилия се от Молдова район Приднестровие приканиха Русия за " отбрана ", съобщи БГНЕС. (Видеото е архивно.)

Тънката линия земя по поречието на река Днестър де факто се управлява от проруски сепаратисти след разпадането на Съветския съюз, само че е интернационално приета за част от Молдова. Русия даже поддържа своя военна база в региона.



На ексклузивен районен конгрес - едвам седмият след основаването на интернационално непризнатата Приднестровска молдовска република при започване на 90-те години на предишния век, делегатите одобриха резолюция, с която желаеха от Русия да " отбрани " Приднестровието от " засилващия се напън от страна на Молдова ".

Според тях молдовското държавно управление в Кишинев е почнало " икономическа война " против отделилия се район, намиращ се сред Украйна и Молдова, блокирайки жизненоважен импорт за да го трансформира в " гето ".

" Решенията на сегашния конгрес не могат да бъдат подценявани от интернационалната общественост ", съобщи на срещата ръководителят на външната политика на отцепническата република Виталий Игнатиев.

Резолюцията идва единствено ден преди президентът Владимир Путин да направи годишно послание пред съветските законодатели и в миг, когато Украйна търпи неуспехи на бойното поле.



Сепаратистката територия за финален път организира конгрес през 2006 година, когато депутатите оповестиха референдум за консолидиране с Русия. Гласуването приключи с преобладаващо болшинство в интерес на предлагането. Тогава обаче Москва отхвърли всъщност да анексира част от Молдова.

Сегашният апел припомня мощно на станалото в Източна Украйна през 2014 г,, когато локални проруски сепаратисти желаеха " отбрана " от Русия.

Делегатите в Приднестровието обаче не са коментирали Украйна, съгласно държавните медии, като вместо това са насочили гнева си към Молдова, която упрекват за икономическите проблеми.

Говорител на молдовското държавно управление се опита да омаловажи опасенията.



" От Кишинев нещата наподобяват спокойни. Няма заплаха от ескалация и дестабилизиране на обстановката в Приднестровието. Това е следващата акция за основаване на нервност ", уточни той в Телеграм.

Русия разполага с към 1500 бойци в района. Молдова обаче не желае война на своя територия. А в интернационален проект украинска офанзива против тази съветска част би било навлизане на молдовска територия.

Съществуват обаче опасения, че Русия може да употребява Приднестровието, с цел да отвори още един фронт против Украйна.



Днес Полша реагира на ескалацията на напрежението в района.

" Заплахата от съветска интервенция или най-малко от провокация е непрекъсната. Това не ме изненадва. Но демонстрира какъв брой рискова е обстановката, и то освен за Украйна ", разяснява полският министър ръководител Доналд Туск, представен от Агенция Франс Прес.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР