Представители на Продължаваме промяната, Има такъв народ, БСП и Демократична

...
Представители на Продължаваме промяната, Има такъв народ, БСП и Демократична
Коментари Харесай

Е-министерство, лични карти и телефони с чип, електронен вот...

Представители на " Продължаваме промяната ", " ИТН ", Българска социалистическа партия и " Демократична България " разискаха тематиката за " Електронно ръководство " като част от целите на бъдещо ръководство.

На срещата беше реализиран първичен консенсус по отношение на основаване на министерство на дигитализацията, въвеждането на персонални карти с чип през идващите 6 месеца и основаване на инфраструктура за електронно отдалечено гласоподаване в идващите 2 години, заяви БНР.

Дистанционно електронно гласоподаване за избори и референдуми може да се случи до края на 2023 година , като в границите на този период ще се работи за създаване на инфраструктура за сходно гласоподаване. Времето ще е нужно и за тестване на системата.

За период настояха от ИНТ, а датата беше избрана от Политическа партия. Българска социалистическа партия пък споделиха, че тази тематика минава през изчистването на гласоподавателите описи.

В бъдещия кабинет би трябвало да има Министерство на дигитализацията и администрацията , настояха от Има Такъв Народ. В това министерство по-вероятно ще влезе съществуващата Държавна организация " Електронно ръководство ". Ще бъдат взети и осведомителните и съобщителни функционалности от транспортното министерство. Съществуващите регистри също ще преминат към министерството.

От Има Такъв Народ споделиха, че 30 % от европейските пари за възобновяване и резистентност са за съгласуваност, като единствено едно такова министерство може да подсигурява транспарантното консумиране на средствата.

Сред мечтаните цели са: омекотен режим на жителите за електронни услуги, възстановяване на качеството на услугите и по-добри условия за бизнес, с цел да се привлекат нови вложения.

За 6 месеца също по този начин би трябвало да има въведена сигурна електронна идентификация в персоналната карта и в смарт телефон . Електронният автограф евентуално също ще бъде интегриран. Ще отпаднат всички печати и сканирани документи. Възможно е да има наказания, в случай че някой ги изисква.

Пощите пък да дават електронни услуги на жители, които не могат да го създадат сами. Да отпадне и задължението картоните, трудовите книжки и стикери да са на хартия, показаха договарящите.

От Демократична България оферират три ограничения за промени: да се обнови пътната карта на електронното ръководство, да се синхронизира с националните стратегии, в това число и оперативни, както и да има единно управление на електронното ръководство, в това число да се построи единна административна конструкция.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР