Представители на Полския съюз на превозвачите призоваха президента и министър-председателя

...
Представители на Полския съюз на превозвачите призоваха президента и министър-председателя
Коментари Харесай

Полски превозвачи призовават президента и премиера да разрешат спора с украинските им конкуренти

Представители на Полския съюз на превозвачите приканиха президента и министър-председателя на страната да се включат в разногласието им с украински съперници, съобщи полската новинарска организация ПАП за Българска телеграфна агенция.

По време на конференция във вторник представителите на Съюза на интернационалните автомобилни превозвачи (ZMPD) приканиха премиера Матеуш Моравецки и президента Анджей Дуда да се включат в разрешаването на разногласието сред Полша и Украйна за правата на интернационалните автомобилни транспорти, вследствие на който протестиращи полски превозвачи блокират граничните пунктове в Украйна към този момент повече от три седмици.

Шофьорите, които започнаха митинга си на 6 ноември, упорстват още веднъж да се вкарат търговски разрешителни за украински компании, пренасящи артикули, които не съставляват филантропична помощ и военно съоръжение, а също да бъде прекратено действието на разрешителните за работа на украински транспортни компании, основани след началото на войната в Украйна. Те се оплакват, че бизнесът им се подбива от украински компании, които заплащат доста по-малко на своите водачи и по този метод имат по-ниски оперативни разноски, само че се конкурират с полските компании.

ZMPD твърди, че разногласието е стигнал толкоз надалеч, че компромис може да се реализира единствено на среща на най-високо ниво на държавните управления на двете страни. Профсъюзът също по този начин съобщи, че ще продължи митинга си на границата, до момента в който не реализира задачите си.

В момента протестиращите водачи са блокирали четири сухопътни гранични пункта сред Полша и Украйна.

Лидерите на профсъюза обявиха, че са съставили лист със седем претенции към министъра на инфраструктурата на новото полско държавно управление, които съгласно тях би трябвало да бъдат изпълнени допустимо най-скоро.

Лидерът на опозицията Доналд Туск, който се бори да стане идващият министър-председател на Полша, съобщи, че бездействието на държавното управление е непростимо.

" След като се преструват, че са основали същинско държавно управление, те биха могли да се преструват, че се занимават с действителни проблеми ", сподели Туск.

" Това безучастие е непростимо, тъй като по този метод излагаме на риск полско-украинските връзки и не се грижим за полските ползи ", уточни той.

По-нататък той съобщи, че по-късно има уговорена среща с " специалисти и тези политици, които ще се занимават с тези въпроси ", визирайки препоръчаното от него ново държавно управление.

Вчера заместник-министърът на държавните фондове и районната политика разгласи пробив в договарянията с Украйна.

" Ще имаме положителни вести за транспортните компании ", съобщи Ядвига Емилевич в Киев, който тя посещава в качеството си на държавен комисар за полско-украинското съдействие.

" Работим за това празните камиони от двете страни на полско-украинската граница да могат да минават, без да стоят на опашки, без да блокират, а също по този начин да не губят време и да вършат непотребни разноски ", сподели тя.

Емилевич счита, че препоръчаното решение ще деблокира граничния трафик и ще отговори на упованията на полския транспортен бранш.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР