Представители на полската националистическата партия Право и справедливост окупираха тази

...
Представители на полската националистическата партия Право и справедливост окупираха тази
Коментари Харесай

Представители на бившата управляваща партия в Полша окупираха сградата на националната телевизия

Представители на полската националистическата партия " Право и правдивост " окупираха тази нощ постройката на националната телевизия, с цел да изразят по този метод митинга си против планувани промени в държавната медия, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Право и правдивост " управляваше Полша в продължение на осем години, само че бе отстранена от властта след парламентарните избори през октомври.

След изборите на власт пристигна проевропейска коалиция, управлявана от някогашния ръководител на Европейския съвет Доналд Туск, която съобщи, че ще реформира държавната телевизия и радио, против които се насочат рецензии, че са се трансформирали в агитационен инструмент в ръцете на " Право и правдивост ".

Вчера новите ръководещи одобриха в Народното събрание резолюция, с която бе насочен апел за възобновяване на " безпристрастността и надеждността на държавните медии ". Гласуването на резолюцията бе като цяло бойкотирано от депутатите от " Право и правдивост ", чиито представители проведоха митинг в постройката на полската национална телевизия, с цел да защитят " плурализма в медиите ".

" Няма народна власт без плурализъм в медиите или без мощни антиправителствени медии, като в Полша това са държавните медии ", съобщи тази нощ водачът на " Право и правдивост " Ярослав Качински.

Качински се причисли към протестиращите в постройката на националната телевизия. В митинга се включи също някогашният министър председател Матеуш Моравецки.

Качински сподели, че представителите на " Право и правдивост " ще продължат с митинга си, като ще ползват ротационен принцип.

Полското министерство на културата разгласи през днешния ден, че е уволнило ръководителите на държавните медии

Освободени от служба са ръководителят и членовете на административния съвет на малкия екран, радиото и държавните организации, се споделя в изказване на полското ведомство.

Бившият министър на културата Пьотър Глински съобщи, че тези дейности на новото държавно управление са " противозаконни ".

" Ясно е, че става дума за офанзива против свободните медии, това е нарушаване на закона ", сподели Глински.

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР