Представители на политически партии се обединиха около исканията, които посочиха

...
Представители на политически партии се обединиха около исканията, които посочиха
Коментари Харесай

Губим 4% от БВП от износа на ток , ако затворим мощностите, разписани в ПВУ

Представители на политически партии се сплотиха към настояванията, които показаха браншови организации в енергетиката по три съществени съгласно тях целта. Това стана по време на форума „ Powers Summit “, който се организира в София.

Първият приоритет е за повече натурализъм в политиките и ограниченията за декарбонизация във връзка с въглищните централи, както и унищожаване на административните бариери пред вложенията в нови технологии за декарбонизацията. Вторият приоритет е обективен и координиран със заинтригуваните страни механизъм за използване на Регламент (ЕС) 2022/1854. Третият приоритет е гарантиране на сегашния обезщетителен механизъм против високите цени на електрическата енергия до края на 2023 година и в същото време подготовка на пазарна промяна за обезпечаване на дълготрайни контракти.

Аз чух добре трите целта и бих подкрепил всеки един от тях, сподели Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. Според него най-големият проблем сега е задължението в Плана за възобновяване и резистентност, който показва, че

в края на 2025 година България би трябвало да ограничи производството на въглища с 40 % по отношение на базова година 2019.

Това значи, че страната ни не би трябвало да създава повече от 10,4 тераватчаса от въглища, което, съпоставено с производството на въглища от тази година, значи, че би трябвало да има понижение с 12,5 тераватчаса. Тези 12,5 тераватчаса са точният размер на износа на България на електрическа енергия.



„ Тоест, откакто се случи това, ние електрическа енергия няма да изнасяме “, обърна внимание Добрев. Той добави обаче, че защото потреблението на електрическа енергия в страната пораства всяка година, най-вероятно България ще се трансформира във вносител. Стойността на тези 12,5 тераватчаса електрическа енергия по цените от тази година са 3,2 милиарда евро. Ако България извърши този ангажимент, записан в проекта,

България ще свие Брутният вътрешен продукт с 4 % единствено в границите на една година. Това е сходно на мащаби на коронавирус рецесията и на Световната финансова рецесия от 2009 година ",

даде за образец Добрев. Затова мнението на ГЕРБ-СДС е, че би трябвало да се свика Консултативен съвет за национална сигурност и да се промени този ангажимент, тъй като в противоположен случай ни чакат тежки последствия за стопанската система на страната, а това съставлява заплаха за националната сигурност. По втория приоритет за облекчение на административните спънки, Добрев съобщи, че на следващия ден най-вероятно ще се гледат на първо четене промени в Закона за енергетиката. Той се ангажира да внесе всички оферти на заинтригуваните страни.

„ Каквото може да създадем, сме подготвени да го създадем “, посочи ръководителят на парламентарната Комисия по енергетика. По третия приоритет Добрев разгласи, че се работи да се запазят обезщетенията за бизнеса за цялата 2023 година Парламентът освен ги е запазил, само че и даже са били увеличени, като ще бъдат за над 200 лв. за мегаватчас.

Асен Василев от „ Продължаваме Промяната “ сподели, че по първия приоритет е мощно срещу България да построява парогазова централа и да затваря въглищни мощности, тъй като ще се размени български личен запас с вносен запас. Така или другояче Европа върви към затваряне на въглищните централи, добави той. Войната обаче дава опция да се забави този курс, а може и да се преразгледа в избрана степен.

В момента една от аргументите цените да са толкоз високи е, че природният газ сега е силата, която дефинира пиковата цена.

Втората причина е, че отводът на производството от газ води до дефицити в системата. Този недостиг ще продължи, смята Василев. Според него България има сега късмет, дружно с Румъния и Гърция, тъй като това е районен проблем, да контракти опция, до момента в който продължава войната в Украйна и до момента в който няма нормализация на електроенергийния пазар, да има дерогация от това обвързване. Истината е обаче, че

рано или късно Европа върви към декарбонизация и унищожаване на въглищата като форма за произвеждане на електрическа енергия и ние би трябвало да планираме за този преход.

От „ Продължаваме Промяната “ поддържат запазването на обезщетенията за бизнеса до края на 2023 година За административните спънки също партията поддържа всички закони за тяхното унищожаване, посочи Асен Василев.

Инж. Георги Самандов от „ Български напредък “, уточни, че всяка една рецесия дава опция. Той също смята, че подпомагането на бизнеса би трябвало да продължи и изрази вяра надява никой да не си разреши да отстранява тази помощ, а да я надгражда. Относно вложенията в бранша, Самандов е на мнение, че

има доста огромни благоприятни условия, тъй като в България има над 1300 слънчеви часа в годината, над 2000 часа духа вятър, има и нужните експерти.

Той не е склонен, че България няма добра междусистемна съгласуваност. Точно тази добра междусистемна съгласуваност обезпечава сега сигурността на електрозахранването освен на България, само че и на целия район на Балканите. Трябва да се намерения обаче за нова енергийна тактика, посочи Самандов. Той изясни, че инсталирането на акумулатори, построяването на нова нуклеарна мощ, всичко това минава през тактика, която я няма, тъй като настоящата е изтекла през 2020 г. 

Самандов смята, че България би трябвало да построява комплекси за акумулатори при тези, които дават услугата – фотоволтаици, вятърни централи и всевъзможни ВЕИ мощности, тъй като по този ще се подтиква както вярното балансиране на системата, по този начин и най-оптималното потребление на този потенциал. Трябва да се намерения обаче и за пазарните промени, съобщи още депутатът от " Български напредък ".

Във фокуса на полемиката на „ Powers Summit 2022 ВЛАСТ, ЧУВАЙ! “ са тематиките опазване на здравето, енергетика, План за възобновяване и резистентност, предприемачество, стабилно развиване.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР