Представители на пътнотранспортния бранш заедно с експерти на Министерството на

...
Представители на пътнотранспортния бранш заедно с експерти на Министерството на
Коментари Харесай

Работна група с транспортния бранш ще изработи проект за изменение на тарифата за тол таксите

Представители на пътнотранспортния отрасъл дружно с специалисти на Министерството на районното развиване и благоустройството и на Министерството на превоза ще вземат участие в работна група, която в границите на не повече от 30 дни ще създаде план за изменение на цената за тол таксите. Министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков предложения транспортния бранш да се включи в изработването на новата методика. „ Ангажиментът, който държавното управление поема, е, че откакто бъде признато с разпореждане на Министерския съвет, изменението ще се ползва ретроактивно от 1 юли 2023 година “, заяви министърът. Той изясни, че след влизане в действие на отстъпките по плана представителите на сектора ще могат да си получат средствата от страната със задна дата от 1 юли, без значение, че от същата дата ще се вкара начисляване на новите такси.

„ Към сегашния миг е невероятно нито нормативно, нито механически да отложим влизането в действие на новата цена. Още през месец май 2023 година, по време на служебния кабинет, операторът на тол системата „ Капш Трафик Солюшънс “ е конфигурирал и заложил новите тарифни ставки в софтуера и е уведомил, че всякаква смяна изисква интервал от 45 дни “, сподели Андрей Цеков. И добави: „ Чувайки загрижеността и причините на пътнотранспортния отрасъл, постъпихме отговорно. След извършената среща с сектора съгласувах вероятните варианти с министър-председателя акад. Николай Денков и с министъра на финансите Асен Василев “.
Регионалният министър подсети, че актуалният кабинет е заварил признато от служебното държавно управление разпореждане от месец декември 2022 година Съгласно него тол таксите ще се усилят с 50% от 1 юли 2023 година, което съставлява дълго отсрочване. Той добави, че плануваното изменение в цените е проблематично, тъй като е направено при липса на консенсус сред страната и представителите на транспортния отрасъл. Министър Цеков уточни, че в интервала сред януари и юни 2023 година са провеждани многократни неофициални срещи. На тях са дискутирани вероятни промени на цената, с които да се даде опция на превозвачите да употребяват отстъпки от избраните тол такси на база изминати километри. Обсъждана е и опцията за въвеждане на съботно-неделно и нощно тарифиране, посредством което да се даде по-голяма еластичност и по този начин да се съвместят ползите на транспортния отрасъл и на страната.

Регионалният министър съобщи, че нормативно и механически плануваното нарастване не е могло да бъде отсрочено за следващ път, защото постоянният кабинет встъпи в служба на 6 юни 2023 година, а изменението е планувано да влезе в действие от 1 юли 2023 година За да се постанови един нов нормативен акт като разпореждане на Министерски съвет, са нужни публично разискване и правене на финансови обосновки, което лишава по-дълъг от разполагаемия сега интервал от време.

„ Подхождаме съществено, желаеме гласът на бизнеса да бъде чут. Основен приоритет на нашето държавно управление е изцяло съвместяване на обществения и на частния интерес, грижата за бизнеса и за жителите при прецизно съблюдаване на закона “, безапелационен бе министър Цеков.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР