Представители на Организацията за забрана на химическо оръжие (ОЗХО) оцениха

...
Представители на Организацията за забрана на химическо оръжие (ОЗХО) оцениха
Коментари Харесай

ОЗХО инспектира унищожаването на старо химическо оръжие в Китай

Представители на Организацията за възбрана на химическо оръжие (ОЗХО) оцениха процеса по заличаване на остаряло химическо оръжие в Китай, оставено там от времето на японската окупация, заяви организация ТАСС.

Тя се базира на известие на пресслужбата на ОЗХО, откакто при започване на септември представители на организацията посетиха КНР.

" Към днешна дата на 90 разнообразни места в Китай са открити близо 77 хиляди единици химическо оръжие , което е било изоставено по време на японската окупация " означават от OЗХО. " От тях доникъде на годината са били унищожени към 53 хиляди единици химическо оръжие . "

От делегацията провели няколко срещи с японски и китайски представители, като също така посетили места в провинция Цзилин в североизточен Китай , на които се правило унищожаването на остарялото химическо оръжие.

Според данни, с които разполагат от ОЗХО, на територията на Китай има към 330 хиляди единици остаряло химическо оръжие, което следва да бъде намерено и унищожено.

В прессъобщението се споделя, че визитата на представителите на ОЗХО помогнала на управляващите в Китай по-добре да схванат техническите и административни сложности , свързани с откриването, извличането и унищожаването на изоставеното по време на японската окупация химическо оръжие.

Както отбелязва Андреа Перуджини , оглавяващ делегацията на Изпълнителния съвет на ОЗХО и непрекъснат представител на Италия в организацията, ефикасното съдействие сред Китай и Япония е от първостепенно значение при решаването на комплицирания проблем с унищожаването на химическото оръжие. "

На територията на Китай има доста неоткрито оръжие, което продължава да съставлява евентуална опасност за локалното население, " акцентира Перуджини. "

Очаква се да бъде квалифициран отчет, който да бъде прегледан по време на постоянната сесия на ОЗХО - на 8-11 октомври .

Припомняме, че през 1931 година Япония окупира китайската Манджурия - събитие, което съгласно редица откриватели е същинското начало на Втората международна война .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР