Представители на Областна администрация, на общините Кюстендил и Дупница, на

...
Представители на Областна администрация, на общините Кюстендил и Дупница, на
Коментари Харесай

58 са молбите за поставяне на мерки за защита при домашно насилие в областта през 2022 г

Представители на Областна администрация, на общините Кюстендил и Дупница, на ОД на МРВ и други институции от региона организираха взаимна среща-дискусия сфондация „ Анимус “относно опциите за основаване на услуги за подкрепана потърпевши от домашно принуждение. Инициативата за осъществяване на сходен формат срещи в различнитеобласти е на фондация „ Анимус “, зарадизачестилите случаи на домашно принуждение и неналичието на спешни центрове в страната.

Във фокуса наднешния разговормеждуинституциитебяха обществените услуги, които се предоставятна териториятана Кюстендилска област;взаимодействието сред институциите,кактои опцията за разкриване на спешен център за настаняване на потърпевши от домашно принуждение.

От страна на Областна администрация присъединяване взе зам. регионалният шеф Валентина Караганова, която застана изрично зад самодейността: „ Областна администрация е хазаин на тази среща, което единствено по себе си считаме за ползотворно, за съгласуваност и взаимоотношение сред ангажираните стози проблем институции за по-ползотворна работа. В наше лице може да разчитате наинституционална поддръжка и помощ по отношение на вашата работа. “ Караганова обърна внимание на това, че тематиката трябвадабъде ваденана фокусивсе по-често коментиранапублично.„ Обществото и институциитетрябва да обръщамедостатъчно внимание, да има чуваемост и разновидности за оказване на обществена поддръжка. Само по този начин жертвите на домакински тормоз ще изпитватпо-малко страхи притеснениеда търсят помощ. Темата е сензитивна и изискваангажираност от страна на всички “, съобщи Караганова.Тя уточни,че е значимо да бъдат разпознавани сигналите на принуждение, както ивъзможностите запомощнахората, уязвими от принуждение.

Катя Паскалева от фондация „ Анимус “благодари на ОА – Кюстендил за това, че се е отзовала и е подкрепила самодейността за осъществяване на срещата.„ Липсват профилирани услуги в поддръжка на жертвите на домашно принуждение на територията на Кюстендилска област. Това влияеизключително доста на жертвите – те просто не търсят помощ, тъй като няма на кого да разчитат. И по този начин се получава един обаян кръг “, уточни Паскалева. Тя изясни, че само годна статистика има от Министерство на вътрешните работи. Домашното насилиеобачене попада като еднократен акт, а има методичност, която поражда колебливост у жертвите.

В хода на диалога стана ясно, че заведените искови молби за слагане на ограничения за отбрана (в област Кюстендил) за миналата година са 58 на брой. За съпоставяне през 2021 година са 64на брой, като от тях издадените заповеди за незабавна отбрана и постановени ограничения са 42. 20 са издадените заповеди за непрекъсната отбрана и постановени ограничения, а 22 са прекратените каузи по ЗЗДН, заради отдръпване на молбата. „ Последната цифра е висока, заради обстоятелството, че липсваттакивасоциални услуги “, разяснява Паскалева. „ Жертвата отдръпва молбата, тъй като насилникът стартира да се извинява, оправдава и дава обещание, че няма повече да се повтори. Това е присъща динамикапри домашното принуждение и, в случай че жертвата няма задоволително поддръжка с един непрекъснат съвещателен център, който да има и психолог, и обществен служащ, и правист с безвъзмездна правна помощ, е допустимо да си отдръпна молбата. А това е извънредно рисково, тъй като съжалението и извинението на причинителят траят към 24 часа “,обясниха от фондация „ Анимус “ и приканиха институциите на районно и национално равнище, неправителствените организации и обществото да се обединят по тематиката и да търсят дружно решение на казуса.

Фондация „ Анимус “ е неправителствена организация, която работи в поддръжка на потърпевши от принуждение и уязвими лица. Организацията има 28-годишен опит в основаването на обществени услуги за поддръжка на жертви на домашно принуждение, полово принуждение и трафик. Към момента организацията ръководи Национална гореща телефонна линия за потърпевши от принуждение /0/, финансирана от Министерство на правораздаването.Организациятачрез своите специалисти е взела участие в основаването и всички проверки на Закона за протекция на детето, Закона за отбрана от домашно принуждение и Закона за обществените услуги.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР