Представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите и Националния съюз на

...
Представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите и Националния съюз на
Коментари Харесай

Защо протестират зърнопроизводителите?

Представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите и Националния съюз на земеделските кооперация показаха своите претенции и в София.

Фитосанитарният надзор на вноса на зърнени и маслодайни артикули от Украйна, както и преносът на тези първични материали са в основата на проблемите. Именно поради това от браншовите организации желаеха по-строг и повишен надзор от страната при вноса на тези първични материали. По думите им няма надзор и върху преноса на тези първични материали.



" Нашето искане е възбрана за импорт на зърнена продукция с неразрешени за Европейския съюз препарати за растителна отбрана. Всички останали страни, за които приказваме. Проблемът им не е вноса, а логистиката. При нас казусът е вноса. В Европейската пътна карта е записано ясно, че страните от Европейски Съюз би трябвало да обезпечат задоволително коридори за експорт на украинското зърно за страни, които се нуждаят. Вносът на украински зърно в Европейски Съюз е далавера на избрана група търговци ", сподели Костадин Костадинов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Зърнопроизводителите имат претенции и на европейско равнище. Едно от тях е обвързвано с регламентите, които предстоят да влязат в действие във връзка със Зелената договорка. И то тези, които касаят пестицидите. У нас потреблението на пестициди във връзка с зърното е доста по-ниско от междинното за Европа и в случай че влязат спомагателните рестрикции за потребление на пестициди, те съвсем няма да могат да употребяват такива препарати, което ще ги направи неконкурентноспособни на европейския пазар.

Вижте повече във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР