Представители на международните институции - Интерпол, Европол, ФИФА и УЕФА

...
Представители на международните институции - Интерпол, Европол, ФИФА и УЕФА
Коментари Харесай

Интерпол, Европол, ФИФА и УЕФА дискутираха почтеността в спорта

Представители на интернационалните институции - Интерпол, Европол, ФИФА и УЕФА дискутираха честността в спорта и казуса с манипулирането на спортните надпревари. Домакин на срещата във Варна беше спортният министър Красен Кралев.

Много забавни обстоятелства се дискутираха на срещата във връзка с уреждането на спортни надпревари. Данните изнесе министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Според тях тенисът към този момент изрично изпреварва футбола по подадени сигнали за подозрения за манипулиране на мачове. Докладът на Европейската асоциация за сигурност в спорта за предходната година демонстрира, че са подадени 266 сигнала за съмнителни залагания в спорта. От тях 160 са за тенис срещи, а единствено 45 за футболни. Притеснителен обаче е фактът, че 144 от сигналите са в Европа, което слага нашия континент безапелационно преди всичко в тази статистика.

Днес срещата ще стартира в 14:00 часа. Акцентът в нея ще е основаване и развиване на Национална платформа за битка с манипулирането на спортни надпревари. Своя опит по време на срещата ще споделят представители на интернационалните институции, борещи се с корупцията в спорта, като Интерпол, Европол и Организация на обединените нации. От българска страна ще вземат участие представители на Министерство на вътрешните работи, Министерство на правораздаването, Комисия по
хазарта, БФС и хазартните оператори.

След последния случай по време на безконечното дерби, в което пострада жена от структурите на Министерство на вътрешните работи, страната разгласи война на футболното безчинство. Депутатите към този момент приготвят нов закон, който да ограничи експанзията на стадионите и да има по-строги наказания за нарушителите. Това ще стане посредством краткосрочни и дълготрайни ограничения, които влизат неотложно.

Част от краткосрочните ограничения включват повече камери на стадионите и засилено полицейско наличие, а във връзка с дълготрайните ограничения е заложено въвеждане на инспекция на самоличността на всеки един, който си е закупил билет и новия закон за футболното безчинство. Според министър Красен Кралев, законът би трябвало да бъде признат до една година. Дотогава следва доста работа и редица значими срещи сред институциите, виновни да опазят живота и здравето на хората по време на спортните събития.
Красен Кралев, министър на младежта и спорта: " Категорично сме тръгнали в тази посока да се търси към този момент самостоятелна отговорност от страна на тези малцина хора, които тероризират всички фенове. Виждате, че доста малко родители водят децата си на стадиона и това е смисълът. Тези всички надпревари се вършат по тази причина, с цел да може те да се възпламенят по обичания спорт, в тази ситуация това е футболът, да могат да гледат и огромните по какъв начин практикуват този спорт. Футболът е най-популярният спорт и не може да допуснем децата ни да стоят настрана от стадионите. Просто би трябвало да има една сигурна, постоянна среда, да е празник, както в другите страни от Западна Европа. "
В сряда следва следващият епизод от безконечното дерби сред Левски и ЦСКА – София, този път мачът е за Купата на България. Очаква се на Националния стадион “Васил Левски ” още веднъж да има хиляди почитатели на двата тима. Очаква се ограниченията за сигурност да са драконовски. Засилено наличие ще има на полиция и жандармерия, с цел да се избегне случай, като този в последния мач сред Левски и ЦСКА - София. Вече са закупени и нови камери, които ще бъдат инсталирани на националния стадион “Васил Левски ” особено за дербито. Те ще оказват помощ по-бързо да бъдат открити нарушителите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР