Представители на либийските и американските власти обвиниха Москва, че изпраща

...
Представители на либийските и американските власти обвиниха Москва, че изпраща
Коментари Харесай

Либия и САЩ обвиниха Русия, че праща бойци на "Вагнер" срещу Триполи

Представители на либийските и американските управляващи упрекнаха Москва, че изпраща наемници в региони на значими сражения от либийската война, съобщи катарската телевизия " Ал Джазира ".

Признатото от Организация на обединените нации (и мощно подкрепяно от Турция, Италия и Катар) държавно управление на Либия споделя, че Москва изпраща бойци от Частна военна компания (ЧВК) " Вагнер ". Това е обгърната в тайнственост група, чието битие не се удостоверява официално от Русия, където ЧВК са неразрешени, въпреки съветското управление да твърди, че те имат право да работят във всяка точка на света.

За нея има данни, че работи в Сирия, Украйна и най-малко няколко африкански страни. А някои издания наблюдават собствеността на глобената от Съединени американски щати " Вагнер " до известния като Готвача на Путин Евгений Пригожин (свързван и с така наречен Фабрика за тролове, повлияла на президентските избори в САЩ).

За дейностите на " Вагнер " в Либия са съобщавали редица западни издания.

Между 600 и 800 наемници

Според основаното в Триполи Правителство на националното единодушие (ПНС) съветските бойци поддържат военния пълководец Халифа Хафтар, поддържан от Египет, Обединените арабски емирства, Русия и други и сражаващ се против ПНС. Неговата Либийска национална войска овладя немалки територии в Източна Либия в последните години, а тази пролет стартира атака против Триполи. Франция, която опита да работи като балансьор сред държавното управление на Файез ас Сарадж и Хафтар, нееднократно е упреквана, че в действителност е на страната на последния.

ПНС приказва за най-малко сред 600 и 800 съветски наемници в Либия, пристигнали (според данни от самолетни полети) от Сирия в Египет, а по-късно в йорданската столица Аман и едвам оттова в Бенгази, където е основан Хафтар. Имената им се събират в лист, който би трябвало да бъде показан на съветското държавно управление съгласно ръководителя на Върховния държавен съвет на Либия (консултативен орган към ПНС и парламента) Халед ал Мешри. Пред " Асошиейтед прес " той изясни, че следва аудиенция в Русия, с цел да бъде разискван въпросът, само че не сподели по кое време ще се случи.

До момента Организация на обединените нации и филантропични организации са съобщавали за стотици жертви в Либия в последните месеци. Помощник-държавният секретар Дейвид Шенкър в същото време допусна преди към седмица, че " поради по какъв начин работи в частност тази (руска организация), се появява заплахата от съществени жертви измежду цивилните. " Според Шенкър Съединени американски щати работят с европейските си сътрудници за налагане на наказания на " Вагнер ".

Американски представители се срещнаха по това време с Хафтар и го предизвестиха, че съветската интервенция буди " съществени терзания " и е нужно помирение. Самият Тръмп обаче е давал сигнали за поддръжка на Хафтар макар досегашния външнополитически консенсус на Съединени американски щати, че Вашингтон стои зад Сарадж.

Либия - след Сирия?

Този месец делегати от Либия и страни, ангажирани с решение на спора, би трябвало да се съберат в Берлин, с цел да обсъдят опцията за мирна конференция в края на 2020 година Това се случва над 9 години след Арабската пролет, довела до свалянето на Муаммар Кадафи и последвалия безпорядък.

Междувременно Западът упреква Русия, че четири години след директната си военна интервенция във войната в Сирия работи все по-открито в Либия. В страната, където Москва оказва помощ на Хафтар от години, спорът и неустойчивостта единствено разделят европейците поради опцията от миграционна вълна през страната, а и поради нарушеното съдействие на двете европейски сили, които се намират най-близко до Либия, Франция и Италия.

" След като надигра и маргинализира Запада в Сирия, откривайки пътя на режима на Башар Асад да реализира решаваща победа в кървавата революция в страната, президентът Владимир Путин в този момент се стреми да направи осезаемо съветското наличие в Либия, " писа неотдавна в. " Индипендънт ". " Това е нов кръг в шахматната игра в Близкия изток, където Вашингтон, наподобява, още веднъж се оказва в отбранителна позиция. Американски публични лица и отчети разкриват, че руснаците натрупат войски, оръжия и наемници. Преди всичко, те наподобява чертаят рамката за стратегически дует с турците като оня, с който доста сполучливо си поделиха въздействието сред двете страни в Сирия. Така президентът Доналд Тръмп бе подложен в обстановка да наподобява неуместно. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР