Представители на коалиция Левицата!“, сред които бившият омбудсман и председател

...
Представители на коалиция Левицата!“, сред които бившият омбудсман и председател
Коментари Харесай

Левицата ще пази съветския паметник с палатков лагер

Представители на коалиция „ Левицата! “, измежду които някогашният омбудсман и ръководител на Народното събрание Мая Манолова, направиха дребен палатков лагер " в отбрана на Паметника на руската войска в София ".

Процедурата по преместването на Паметника на руската войска от центъра на София. На 3 август регионалният шеф на София Вяра Тодева е поискала от столичния кмет Йорданка Фандъкова документи за паметника и е изпратила и питане дали скулптурите може да бъдат признати в Музея за социалистическото изкуство . Ден по-рано Министерският съвет взе решение Съветският монумент в София да се трансформира от обществена в частна държавна благосъстоятелност.

Четири палатки и една шатра бяха разпънати пред паметника в сряда. От политическата групировка подържаха с цел да бъдат снимани и след това оставиха на земята няколко увеличени фотографии на сходни монументи в други европейски страни измежду които Будапеща, Берлин и Варшава.

След началото на войната на Русия против Украйна в Източна Европа се подвигна вълна от срутване на монументи на Съветската войска. Бяха съборени паметници в Латвия, Полша, Естония и други страни
 Мая Манолова и другите от Левицата театралничат със фотоси на сходни монументи в други европейски страни.
„ Войната на десницата против историята преди локалните избори ескалира. Това е жалка война на хората, които нямат причини и решения за проблемите през днешния ден, които нямат визия за бъдещето и които се пробват да осквернят, поругаят и демонтират историята “, сподели в сряда Манолова.

По думите ѝ палатковият лагер ще остане пред паметника, до момента в който не премине заплахата от неговото унищожаване.

Против демонтажа на паметника се афишират и от Българска социалистическа партия и " Възраждане ". Костадин Костадинов написа във Facebook, че има информация, че в тъмните часове на денонощието в сряда управляващите ще се опитат да смъкват паметника. Затова симпатизантите на " Възраждане " ще отидат пред монумента в 19 часа.

На 9 март за предлагането за преместването на паметника.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев (ГЕРБ), който се чака да бъде повдигнат за претендент за кмет, сподели сутринта пред Българска национална телевизия, че този въпрос е решен и затворен. Ние сме упълномощили на основния проектант да разгласи интернационален конкурс с цел да могат жителите на София да решат, съгласно предложенията, които ще получим от най-хубавите архитекти в света какво да се трансформира това пространство, заяви Георгиев.

Паметникът на Съветската войска в София е издигнат 10 години след нахлуването на Червената войска в България в края на Втората международна война. Тогава Съюз на съветските социалистически републики афишира война на България , а малко по-късно в страната се прави деветосептемврийският прелом. След 10 ноември 1989 година голям брой жители и политици желаят премахването на паметника, защото той е издигнат с пропагандна цел от комунистическия режим.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР