Представители на израелските и палестинските власти днес се споразумяха да

...
Представители на израелските и палестинските власти днес се споразумяха да
Коментари Харесай

Израел и палестинците се ангажират с мерки за ограничаване на насилието преди Рамазана

Представители на израелските и палестинските управляващи през днешния ден се споразумяха да основат механизъм за ограничение на насилието и подстрекателството в границите на диалози, в които бе подчертана нуждата да се предотвратят всевъзможни разрушителни дейности на светите места в Йерусалим, когато по-късно тази седмица стартира Рамазанът, заяви Българска телеграфна агенция.

В взаимно изказване след диалози в Египет, на които участваха американски, египетски и йордански чиновници, страните също по този начин потвърдиха уговорките, поети на среща в Акаба предишния месец, в това число израелското заричане да спре разискването на нови планове за селища за интервал от четири месеца.

Срещата в Акаба на 26 февруари, първата по рода си от години,  не съумя да спре насилието на място макар израелските и палестинските обещания за деескалация, които бяха повторени през днешния ден в египетския курорт Шарм ел Шейх.

През миналата година израелските сили са направили хиляди арести и убиха повече от 200 палестинци, в това число бойци и цивилни, а повече от 40 израелци и трима украинци са починали при палестински набези.

В окупирания от Израел Западен бряг се следи внезапно повишаване на опълчването през последните месеци, като съвсем всеки ден има израелски военни интервенции и ескалиращо принуждение от страна на еврейските заселници, на фона на вълна от набези от страна на палестинците.

По време на днешните диалози израелски и палестински публични лица " се съгласиха да основат механизъм за ограничение и противопоставяне на насилието, подстрекаване и провокаторски изказвания и дейности ", който ще рапортува за развиването на процесите на нова среща в Шарм ел-Шейх през април.

В известието не се показват спомагателни детайлности за механизма, установи Ройтерс

Страните в договарянията също по този начин " подчертаха нуждата и израелците, и палестинците интензивно да предотвратяват всевъзможни дейности, които биха нарушили неприкосновеността " на светите места в Йерусалим по време на мюсюлманския заветен месец Рамазан, се показва в взаимното изказване.

В предходни години по време на Рамазана от време на време е имало конфликти сред израелската полиция и палестинците, изключително към джамията Ал-Акса в Йерусалим, третото най-свято място в исляма, почитано от евреите като Храмовия рид. Тази година Рамазанът съответствува с с юдейския празник Пасха и християнския Великден.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР