Представители на избирателните власти в 159-те избирателни окръга на американския

...
Представители на избирателните власти в 159-те избирателни окръга на американския
Коментари Харесай

В Джорджия започна ръчното броене на гласовете за президентските избори

Представители на изборните управляващи в 159-те изборни окръга на американския щат Джорджия стартират през днешния ден да броят ръчно бюлетините, подадени на президентските избори на 3 ноември, заяви Българска телеграфна агенция.

Ръчното преброяване произтича от одит на изборите, изискван от локален закон. Въпросният нормативен акт постановява, че би трябвало да се направи одит на един избор, с цел да се ревизира дали машинното броене е било тъкмо, а не поради хипотетични проблеми с резултатите.

Щатският секретар на Джорджия Брад Рафенспъргър реши да извърши одита на гласовете и сподели, че дребната разлика сред двамата претенденти значи, че ще е належащо цялостно ръчно броене на всички гласове.

В Джорджия Джо Байдън победи Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския с 14 000 гласа. Ръчното преброяване стартира в 9:00 ч. локално време през днешния ден и би трябвало да завърши до 23,59 ч. в сряда. Крайният период за потвърждаване на резултатите е 20 ноември.

Законът, предусещащ одит на изборите, създадени в Джорджия, влезе в действие предходната година. В него има и управителни насоки, употребявани тогава от щатските управляващи, с цел да закупят нова система за машинно гласоподаване и преброяване на бюлетините от компанията Доминиън вотинг систъмс на стойност 100 милиона $.



Очаква се след ръчно преброяване на бюлетините в окръзите на Джорджия съвсем да няма разлика с резултатите, които те към този момент оповестиха. Резултатите от повторното преброяване ще бъдат оповестени, когато всички окръзи го създадат, а не окръг по окръг. Накрая те ще бъдат сертифицирани. В Джорджия няма закон за наложително наново броене на гласовете, само че щатското законодателство дава опция на претендента на второ място да изиска сходно нещо, в случай че той изостава с по-малко от 0,5 процентни пункта.

До през днешния ден следобяд изоставането на Тръмп от Байдън беше с 0,28 процентни пункта. След като резултатите от одита бъдат сертифицирани, то екипът на изгубилия претендент може да изиска наново броене, което ще бъде направено посредством скенери, които разчитат и броят гласовете, разгласи щатският секретар. Днес, когато стартира ръчното преброяване на гласовете, щатският секретар на Джорджия се самоизолира, откакто брачната половинка му се оказа с позитивен резултат от теста за ковид.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР