Представители на Ирак и Русия са обсъдили перспективите за задълбочаване

...
Представители на Ирак и Русия са обсъдили перспективите за задълбочаване
Коментари Харесай

Ирак обмисля задълбочаване на военните връзки с Русия

Представители на Ирак и Русия са разискали вероятностите за задълбочаване на военната съгласуваност между тях, заяви иракското министерство на защитата, представено от Асошиейтед прес.

Съобщението на министерството беше публикувано след среща в Багдад сред началника на генералния щаб на иракската войска военачалник Осман Ганими и съветския дипломат Максим Максимов.

Медии: Иран буди опасения и на Запад

Срещата е извършена в изискванията на неустановеност за бъдещето на иракско-американските военни връзки след въздушния удар с дрон на 3 януари край летището в Багдад, нанесен от Съединени американски щати, при който бяха убити най-влиятелният ирански боен пълководец военачалник Касем Солеймани и иракският пълководец на милициите "Хашд аш Шааби " Абу Махди ал Мухандис. Атаката накара мощните шиитски партии да призоват за изцяло преразглеждане на стратегическите връзки сред Ирак и водената от Съединени американски щати коалиция.

Ганими е изтъкнал ролята на Москва в битката против Ислямска страна, като декларирал, че Русия е предоставила на иракските сили съвременно и дейно съоръжение и въоръжение, което е изиграло значима роля за изхода на доста сражения.
Според информацията от иракското министерство двете страни са разискали вероятностите за "сътрудничество и съгласуваност ". Максимов е отправил покана към Ганими да посети Москва и да беседва със своя съветски сътрудник "в подтекста на укрепването на съдействието сред двете страни ".
Високопоставен иракски представител на разузнаването е споделил пред Асошиейтед прес, че Русия, наред с други страни, е предложила военна поддръжка в обстановката на напрегнати американско-иракски връзки след убийството на Солеймани.

"Ирак към момента има потребност от разследващи самолети. Има страни, като Русия и Иран, които дадоха сигнал на Ирак, че биха ни подкрепили или биха ни снабдили с разследващи самолети ", е споделил източникът, поискал анонимност.

В отговор на въздушния удар, умъртвил Солеймани, иракският парламент одобри необвързващо решение, с което приканва за евакуиране на силите на Съединени американски щати. След това министър председателят Адел Абдел Махди намерено прикани за евакуиране на американците.

От тогава иракските водачи смекчиха реториката си, само че партньорството сред Вашингтон и Багдад е вгорчено.

Висши иракски военни представители са споделили пред Асошиейтед прес тази седмица, че иракското държавно управление е споделило на армията да не търси подпомагане от водената от Съединени американски щати коалиция при взаимни интервенции против Ислямска страна и да минимизира съдействието. Наскоро военачалник Франк Маккензи, най-висшият американски пълководец в Близкия изток, призна, че връзките с Ирак минават през "период на разтърсвания ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР