Представители на Информационно обслужване и Министерството на електронното управление направиха

...
Представители на Информационно обслужване и Министерството на електронното управление направиха
Коментари Харесай

Информационно обслужване показа платформата за видеонаблюдение на изборите

Представители на " Информационно обслужване " и Министерството на електронното ръководство направиха проява на системата за видеозаснемане, с която ще се следи преброяването на гласовете в края на изборния ден.

Членовете на секционните изборни комисии ще разполагат с мобилен телефон, стойка за позиционирането му и плик с указания. С тях ще бъде осъществен процеса на снимане на бюлетините и попълването на изборните протоколи.

Той ще се предава директно в особено основана, от която жителите ще могат да следят процеса в действително време. На нея ще се пресъздава картата на България, която ще е разграничена на районни изборни комисии. Чрез търсачка жителите ще могат да намерят всяка една изборна секция и да следят броенето на бюлетините.

Както беше обявено и по-рано живото лъчение няма да е допустимо за всички секции, защото има региони от страната с неприятно покритие. По предварителни оценки това са сред 1000 и 2000 секции в страната. По думите на изпълнителния шеф на " Информационно обслужване " Ивайло Филипов сега се водят диалози с националните мобилни оператори за увеличаване на сигнала в изборния ден, тъй че броя на тези секции да се понижи.

Все отново за секциите, в които стриймингът няма да бъде вероятен, броенето на бюлетините ще може да бъде следено по-късно на запис. Записите от всички секции ще бъдат качени на същата платформа, откакто устройствата за снимане бъдат предадени на ЦИК.

Платформата няма да бъде ситуирана в България, а поддръжката ѝ ще се реализира от " една от най-големите компании за облачни услуги ", тъй че да може да се отговори на огромния цивилен интерес, заяви Филипов. Телефоните, с които ще се реализира наблюдението, са Motorola Е13.От тях са поръчани общи 12 130 бройки, като са планувани и такива за запаса.

По думите на министъра на електронното ръководство Георги Тодоров, държавното управление е съумяло да се оправи с поставената задача за видеонаблюдение, макар провокациите. Той посочи още, че това било чужд развой за Европейския съюз, а единственият открит от тях европейски образец за сходно снимане бил в Русия.

" Ние сме се пробвали да предложим вид за реазлизиране, който е най-щадящ държавния бюджет. Ще ви напомня цената - близо 6,5 млн. лева ", добави министърът.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР