Представители на хидроенергийния сектор ще се срещнат в четвъртък със

...
Представители на хидроенергийния сектор ще се срещнат в четвъртък със
Коментари Харесай

29 ВЕЦ-а могат да затворят до края на годината

Представители на хидроенергийния бранш ще се срещнат в четвъртък със служебния министър на районното развиване и благоустройството арх. Виолета Комитова, поради противоречиви ремонти в нормативни актове на кабинета Борисов 3, които ще доведат до

Има заплаха 29 ВЕЦ-а да бъдат затворени до края на годината, а това може да се случи ис още десетки през 2022-ра.Това се случва поради ремонти в нормативни актове на кабинета Борисов 3 в последните три години, с които текстове оставят без разрешителни всички уреди за водовземане, построени в коритата на реките и въведени в употреба след 9-ти август 2010 г.Това са повече от 60 ВЕЦ-а с общаинсталирана мощ близо 120 МВт, в това число и централи на НЕК, както и всички други ползватели на води от коритата на реки, като ВиК сдруженията, " Напоителни системи " и индустриалните предприятия.

По този мотив и представители на хидроенергийния бранш отиват през днешния ден в Министерство на регионалното развитие.

Според бранша в случай че тези противоречиви ремонти се изпълнят, това значи, че в идващите месеци се блокира 20% от производството на тока, създаден от възобновими енергийни източници. Той е най-евтин, а това ще се случи в миг, когато цената на борсовия ток е на невиждани равнища в историята и надминава 400 лв.. Затварянето на вецовете ще взриви дефинитивно цените не електрическата енергия и ще съставлява удар против стопанската система и бита.

От Съюза на производителите на екологична сила (СПЕЕ) смятат, че съществуващите нормативни актове би трябвало да се уточняват.

Има и казус, който към този момент е решил въпроса за три от общо 240 водноелектрически централи. Същият механизъм за придобиване на лимитирани вещни права от сектора упорстват да бъде прибавен по отношение на всички съществуващи уреди.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР