Представители на ГЕРБ, Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ), ДПС и Има

...
Представители на ГЕРБ, Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ), ДПС и Има
Коментари Харесай

ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и ИТН подкрепиха приемането на Украйна в НАТО след края на войната

Представители на ГЕРБ, " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ), Движение за права и свободи и " ИТН " (ИТН) в четвъртък Проект на декларация за присъединение на Украйна към НАТО след края на войната.

Украйна приканва за ускорено присъединение към НАТО от началото на съветската инвазия през 2022 година Повечето страни от Алианса, в това число Съединени американски щати и Германия, отхвърлят това да се случи преди края на войната, с цел да не бъдат въвлечени останалите членки в спора.

Една от точките в плана за декларация гласи, че се чака " българското държавно управление, в това число на идната среща на върха на Алианса във Вилнюс през юли 2023 година, да показва позиция в поддръжка на участие в НАТО на Украйна след възобновяване на мира на нейната територия ".

Партиите също по този начин поддържат започването на процеса на обмисляне и приемането на съответни параметри и времева рамка за присъединение на Украйна и приканват Съюзниците да употребяват срещата във Вилнюс, с цел да очертаят тези параметри.

Вносители на документа са Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов , председателката на парламентарната група на партията Десислава Атанасова , депутатът от ГЕРБ Екатерина Захариева , водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ , депутатът от Движението Делян Пеевски , Съпредседателите на " Демократична България " Атанас Атанасов и Христо Иванов , както и Тошко Йорданов и Павела Митова от Има Такъв Народ. Липсват представители на Българска социалистическа партия и " Възраждане ".

В документа също по този начин е изразена поддръжка за " формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски ", както и гледище " институциите в България да не престават да ѝ оказват политическа, финансова, филантропична, военна и военно-техническа поддръжка до цялостното възобновяване на суверенитета ѝ в интернационално приетите граници ".

В началото на месеца по време на среща на върха на Европейската политическа общественост (ЕПО) в Молдова Зеленски за бъдещето на страната си в НАТО.

Тогава генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че всички съдружници в алианса са съгласни и се „ движат “ към това Украйна да стане член. Според него сигурността на страната би трябвало да бъде обезпечена след края на войната, само че съдружниците от алианса към момента работят за уточняване на детайлностите по какъв начин да го създадат.

На 15 юни Европарламентът за присъединение към Алианса, а преди седмица двама американски сенатори внесоха двупартийна проекторезолюция, в която, че в случай че употребява нуклеарно оръжие против Украйна , това ще се счита за офанзива против НАТО .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР