Представители на фирма Артекс излизат на протест в понеделник в

Представители на фирма Артекс излизат на протест в понеделник в ...

АРТЕКС организират протест в понеделник


Представители на фирма Артекс излизат на протест в понеделник в 8.30 ч. пред Министерство на регионалното развитие и благоустройство във връзка със строежа на сградата "Златен век".

Ето позицията на "Артекс":

„Златен Век“ е символ на борбата ни за честна, независима и предвидима бизнес среда в България!

През цялата си близо 30-годишна история ние от АРТЕКС винаги сме уважавали върховенството на закона, съобразявали сме всяка своя дейност с изискванията му и сме превърнали безусловното придържане към етичните бизнес стандарти в своя корпоративна ценност.

Това е и причината никога да не сме получавали нито лев от обществени поръчки, от европейски, държавни или общински фондове.

Инвестираме в най-добрите стандарти за качество и не правим компромиси с ценностите си. Затова клиентите ни се множат и АРТЕКС е безапелационен лидер в строителния бранш в България.

Построили сме повече от 65 обекта, отличени с десетки първи награди в националния конкурс "Сграда на годината" и влагаме иновативни и съвременни технологии и подходи в изграждането на домовете на бъдещите поколения.

Гордеем се с постигнатото и с това, че можем да осигурим работни места и прехраната на стотици български семейства!

Вярваме, че препятствията са само част от пътя към успешното реализиране на един от най-смелите ни проекти – сграда „Златен век“.

Ние не участваме в политиката и не желаем да ни превръщат в заложник на политически интриги и междуинституционални противоборства. Намираме за недопустим институционалния тормоз, на който бяхме подложени преди две години. Съдът отмени незаконосъобразната заповед на ДНСК за спиране на строежа и постанови, че нашата сграда отговаря на всички нормативни и технически изисквания. Нещо повече - два съдебни състава изрично потвърдиха в мотивите си към съдебните решения по казуса, че Разрешението за строеж на сградата "Златен век" ще бъде валидно най-малко до 19.11.2022 г!

Сега, когато след цели две години незаконно спиране на строежа, строителството беше възобновено, отговорните институции отново се готвят да се поддадат на силния политически натиск и да издадат поредния незаконосъобразен акт за спиране на строежа. Отказват да чуят нашите правни аргументи, но което е по-страшно - отказват да зачетат изводите, направени от българския съд по въпроса за валидността на разрешението за строеж.

Няма да търпим нова проява на административен произвол и няма да се поколебаем да защитим конституционните си права с всички законови средства. Решени сме този път да потърсим правата си по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Нашият протест не е политически, ние не искаме оставки и не се вълнуваме от едно или друго персонално назначение. Днес протестираме, защото настояваме да се спази законът и да се уважи решението на съда!

Защото искаме да построим сградата "Златен век", за която имаме валидно разрешение за строеж!

Защото се надяваме, че все още не е късно компетентните органи да преосмислят позицията си и да вземат мъдро, правилно и отговорно решение по случая!

Защото искаме стабилна и предсказуема бизнес среда, основана на принципите на правовата държава!

Протестът ни ще се състои на 21 юни 2021 пред сградата на МРРБ в София, в 8:30 ч. „АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ“ АД

Източник: skandal.bg