Представители на двете най-големи парламентарни групи в НС - ГЕРБ-СДС

...
Представители на двете най-големи парламентарни групи в НС - ГЕРБ-СДС
Коментари Харесай

Първа среща на върха: Кирил Петков поиска подкрепа за нов бюджет, от ГЕРБ не отговориха

Представители на двете най-големи парламентарни групи в Народно събрание - ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната ", организираха първите експертни диалози в Народното събрание по отношение на целите на двете партии. По думите на управленията на обединенията не става дума за договаряния за коалиция, а за търсене на допирни точки по основни политики. Въпреки това от Политическа партия желаеха допирните точки по икономическите политики да бъдат признати за основа на нов бюджет, вместо удължение на остарелия, само че от ГЕРБ-СДС не дадоха безапелационен отговор.

Срещата беше по самодейност на ГЕРБ, само че на нея не участва водачът Бойко Борисов. От страната на ГЕРБ бяха Десислава Атанасова, Делян Добрев, Деница Сачева, Костадин Ангелов, Деница Николова и Кирил Ананиев. От Политическа партия присъстваха Кирил Петков, Асен Василев, Андрей Гюров, Никола Минчев, Даниел Лорер и Венко Сабрутев. 

" Предложихме тази среща с ясното схващане, че двете най-големи парламентарни групи са натоварени с най-вече упования. И двете ПГ би трябвало да имат опция за разговор тук в парламента на сходна обществена и открита среща и да търсят най-малко реализиране на базисен консенсус по значимите политики за българските жители ", съобщи при започване на срещата ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

" Ние, водени от разбирането, че е редно да завърши опълчването на предизборните акции и да се търсят благоприятни условия за търсене на консенсус, организирахме тази среща с оповестените благоприятни условия от нас и от вас за търсене на баланс, зад който стоят ползите на българските жители. Готови сме в този състав, който е пред вас - хора специалисти с опит, да водим диалог по избраните от вас като значими точки и политики, както и се надяваме, че сте се срещнали с нашите цели ", обърна се към представителите на Политическа партия Атанасова.

По думите ѝ е редно да се търсят благоприятни условия България да се възвръща от рецесиите.

" Ние бихме желали тази среща да е метод за показ пред обществото, че можем да приказваме без опорки, без клишета, без заклинания, че можем да приказваме градивно, ясно и съответно ", акцентира още ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ.

Тя разяснява още, че по част от тематиките, изведени като цели от Политическа партия, Народното събрание с болшинство към този момент е взимал решение - едни от тях са Еврозоната, Шенген и законите за Плана за възобновяване.

" Естествено, че точка 8 от вашите 16 точки - Закон за Антикорупционната комисия, е на дневен ред в Народно събрание. Тя получи поддръжка от нашата парламентарна група ", означи Атанасова и добави, че ГЕРБ има доста детайлно създадена стратегия, отнасяща се до правосъдни промени.

 Снимка: БТА

ГЕРБ е съгласна и с програмата по точка 9 на Политическа партия - за  " Продължаване на програмата за следучилищни занятия за спорт и изкуства ", въпреки че счита, че доста по-детайлно програмата за просвета да е изведена от ГЕРБ.

По тематиката за опазването на здравето Атанасова уточни, че всички би трябвало да се ангажират.

" През последните дни въпросът със заплащането на труда на българските медици, сестри и санитари, е достигнал точка, в която те афишират митинги, евентуално скоро ще пристъпят и към дейни протестни дейности. Този въпрос чака решение на политиците, а ми се коства те да стартират да мислят и като държавници ", изясни още Атанасова.

Тя беше безапелационна, че точката на Политическа партия за таван на цената на тока за българския бизнес също ще срещне поддръжката на ГЕРБ, само че в различен размер - над 200 лева

" И това е планът на решение, който през днешния ден малко по-късно ще обсъдим на изключителното съвещание на Народното събрание ", добави Атанасова и означи, че се надява Политическа партия да поддържат техния приоритет битовите жители да останат на контролиран пазар.

 Снимка: БТА

" Считам, че във всички останали точки за удължение на държавния бюджет, би трябвало да сме наясно, че има два разнообразни метода: единият е дружно да остойностим всички ограничения във вашата стратегия и да достигнем до отговор на въпросите по точка 12 - без увеличение на налозите, и точка 13 - ограничение на бюджетния недостиг до 3% ", съобщи Атанасова и акцентира, че ѝ се желае тематиката " сигурност " да е поставена под внимание.

" Темата за сигурността - тя не участва в тези 16 предпочитани точки. Но тематиката за сигурността, мигрантския напън е директно обвързвана с тематиката за промени, директно обвързвана с отговаряне на условията за Шенген ", добави тя и даде съответен образец с убития по-рано на границата служител на реда.

По думите ѝ, с цел да има страната напредваща стопанска система, би трябвало с вложения да се обвърже  инфраструктурният напредък.

 Снимка: БТА

От своя страна съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков благодари за поканата и за формата, в който се организира срещата.

" За нас това е методът, по който градивни полемики могат да се организират ", означи Петков и продължи:

" Искам да се причисля към вашия апел да почетем индивида, който е умрял през вчерашния ден, изпълнявайки своя дълг като граничен служител на реда, и да дадем нашите съболезнования към всички негови близки. Този вид нещастия би трябвало всичко, което от нас зависи, да създадем, с цел да не се повтарят. Това, което желая да ви уверя, е, че дойдохме тук, продължавайки нашите правила и обещания за един градивен разговор. Двата правилото, които ни водят - обещанията преди изборите ние би трябвало да ги изпълняваме и след изборите и това желаеме да го въведем като стандарт, и вторият - да създадем всичко допустимо да намерим решения за жителите, които са ни излъчили тук. Ние оставаме на доста ясна позиция - на градивна съпротива ".

Петков ясно акцентира за следващ път, че Политическа партия няма да поддържа първия мандат и това не са диалози за коалиция.

" Но това, че сме в този огромен състав демонстрира нашето предпочитание от ролята си на градивна коалиция да работим по този начин, че същинските решения да бъдат случени ", сподели някогашният министър председател.

 Снимка: БТА

" Ако се сложат верните стопански параметри, 16 политики са в синхрон, без да би трябвало да вършим компромис сред бюджетна рамка и недостиг под 3% и опцията за всички тези обществени заплащания, които ние сме заложили ", акцентира още Петков и съобщи, че е належащо приемането на нов бюджет за 2023 с увеличена минимална заплата и обновени обществени заплащания, защото в изискванията на инфлация всичко би трябвало да бъде обновено. 

Той помоли да покажат презентация на ГЕРБ по отношение на тези 16 точки, само че Атанасова призова темата за бюджета и фискалната политика да бъде разисквана на последваща среща, когато специалистите на ГЕРБ ще са създали нужните калкулации.

" Хай-важната поддръжка за България в този миг е решаването на политическата рецесия ", изясни Атанасова.

" Не сме с неверни усещания от тази среща. Много по-важно е, в случай че намерим базов консенсус по другите точки ", добави ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ, като увери, че също не считат, че това е диалог за мандата или за коалиция.

По думите на Атанасова належащите тематики, които би трябвало да се обсъдят, са заплатите на работещите в здравния бранш, за цената на газа и тока, както и дефиницията на " енергийна беднотия ".

 Снимка: БТА

От Политическа партия въпреки всичко демонстрираха презентацията си на предлаганата от тях макрорамка. 

" Пред нас не стои изборът " бюджетна дисциплинираност или финансов пакет ", а какво още можем да създадем по финансовия пакет при тази бюджетна дисциплинираност. Тук сте прави, че трябват спомагателни калкулации, с цел да се конструира градивен бюджет за следващата година. Защото, другояче, удължаването на действието на настоящия бюджет би било несъответстващо. Просто прекомерно огромна е смяната в параметрите ", съобщи Асен Василев.

 Снимка: БТА

Делян Добрев и Кирил Ананиев обаче му дадоха отговор, че изчисленията на ГЕРБ са други.

Фискалната прогноза на " Продължаваме промяната " се разминава с прогнозата на други организации и в случай че не се сбъдне, има риск страната да изпадне в още по-голям дълг, разяснява Добрев.

Кирил Петков заяви, че се надява ГЕРБ да поддържа декларация, с която да призоват служебното държавно управление да създаде план на Бюджет 2023, а не да предлага закон за удължение на действието на Бюджет 2022. ГЕРБ обаче не дадоха безапелационен отговор дали биха подкрепили подобен документ. 

Двете партии се споразумяха да създадат работни групи, които да търсят консенсус по предпочитани политики, като могат да бъдат поканени специалисти и от служебното държавно управление.

В края на предходната седмица президентът Росен Плевнелиев, който управлява контактната група за сформиране на кабинет дружно със Соломон Паси, разгласи, че въпреки всичко ще има диалози сред ГЕРБ-СДС и Политическа партия.

" Двете политически партии стартират да си приказват ", съобщи тогава Плевнелиев.

" Моите упования за утрешната среща в Народното събрание сред ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната " са за разговор без опорки, клишета и внушения. Необходимо е освен да заявим целите си, само че и да реализираме базов консенсус кое е изпълнимо и кое е не. Нужна е обществена среща, тъй като в последно време прекомерно постоянно чуваме за " 16- те точки ", написа в профила си във Фейсбук ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

От Политическа партия също потвърдиха наличието си, само че наблягайки, че това изрично няма да са диалози за коалиция с ГЕРБ.

" Ясно споделяме, няма да подкрепим първия мандат, 16 целта са ни и значими и като съпротива ще ги подкрепим, който и да ги предложи. Показваме на ГЕРБ по какъв начин би трябвало да се вършат нещата. Миналото на старите сделки в тъмни стаички не работи с нас ", съобщи Кирил Петков в телевизионно изявление.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР