Представители на десетки страни напуснаха международната конференция по култура в

...
Представители на десетки страни напуснаха международната конференция по култура в
Коментари Харесай

Масов протест срещу Русия на среща на ЮНЕСКО

Представители на десетки страни напуснаха интернационалната конференция по просвета в символ на митинг против войната в Украйна, когато думата взе представителят на Русия, съобщи БГНЕС.

Бойкотът се случи по време на заключителната сесия на Световната конференция за културни политики и стабилно развиване, свикана от ЮНЕСКО в Мексико сити.

Министърът на културата на Литва Симонас Кайрис засегна " неоправданата и противозаконна експанзия " на Москва против Украйна в изказване, което съгласно него е от името на 48 страни.

Кайрис съобщи на срещата, че ЮНЕСКО е открила вреди на минимум 193 украински културни обекта след съветската инвазия, в това число музеи, библиотеки, културни центрове и исторически здания.

Десетки участници станаха и напуснаха залата, когато съветският пратеник Сергей Обривалин се обърна към конференцията, отхвърляйки рецензиите като " неприемливи ".

В края на тридневната среща, оповестена за най-мащабната по рода си от 40 години насам, 150 страни одобриха декларация, в която културата се утвърждава като " световно публично богатство ", заяви ЮНЕСКО.

ЮНЕСКО разгласи основаването, в съдействие с Интерпол, на виртуален музей на откраднатите културни полезност.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР