Представители на държавни институции, медии и професионални магистратски организации се

...
Представители на държавни институции, медии и професионални магистратски организации се
Коментари Харесай

Съветът за върховенство на правото излъчи работна група за медийна среда и достъп до информация

Представители на държавни институции, медии и професионални магистратски организации се включват в работна група за медийна среда и достъп до информация, стана ясно през днешния ден по време на съвещанието на Съвета за господство на правото, извършено в Министерството на правораздаването.

Министърът на правораздаването Атанас Славов показа пред членовете на Съвета идея за политиката за свободата на медиите, плурализма и отбрана от стратегически правосъдни производства, ориентирани против присъединяване на обществеността (SLAPP дела).

„ Изключително притеснително е, че в България също има случаи на SLAPP каузи. Необходимо е да предложим съответна законодателна рамка за отбрана против сходни производства, целящи да заглушат сериозни медии и неправителствени организации “, съобщи министър Славов.

Предвиждат се промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), тъй че SLAPP делата да бъдат включени измежду бързите производства, както и опция за преустановяване на очевидно голословните искове против медии, Неправителствени организации и други, на ранен стадий. Акценти в концепцията са също изсветляване на медийната благосъстоятелност и бистрота на държавното финансиране посредством реклама.

Пред Съвета бе подложен въпросът по отношение на препоръчаните за второ четене в Народното събрание промени в Закона за достъп до социална информация, провокирали публичен отпор.

Нито една от 47-те страни в Европа не търси „ юридически интерес “, за разрешаване на достъп до информация, даде образец юрист Александър Кашъмов.

В тази връзка министър Славов увери, че Министерството на правораздаването ще изрази отрицателно мнение към тези промени. Той подчертава върху желанието да бъдат изпълнени всички рекомендации за Европейска комисия, макар някои усложнения. Бе посочено условието на Еврокомисията за самостоятелна антикорупционна комисия и търсенето на най-хубаво решение за второто четене на единствения утвърден законопроект по тематиката.

Атанас Славов изрази вяра в идния Доклад на Европейска комисия за върховенството на правото за България, който ще бъде разгласен при започване на юли, да бъде регистрирано стореното през последните месеци в страната. За образец даде признатите промени в Наказателно-процесуален кодекс и Закон за съдебната власт за механизма за без значение следствие на основния прокурор като гаранция, че страната ни извършва неведнъж даваните рекомендации от институциите на Европейски Съюз и на Съвета на Европа.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР