Представители на държавите, които в неделя в Джеда завършиха разговори,

...
Представители на държавите, които в неделя в Джеда завършиха разговори,
Коментари Харесай

Светът търси път към край на войната в Украйна на среща в Саудитска Арабия

Представители на страните, които в неделя в Джеда приключиха диалози, отдадени на войната в Украйна, се договориха да продължат „ интернационалните съвещания “ за създаване на обща основа за мир, заяви саудитската държавна организация СПА, представена от ДПА.

Участниците в срещата „ се съгласиха за смисъла от продължаването на интернационалните съвещания и обмяната на отзиви, с цел да изградят обща основа, която да отвори пътя за мир “, се споделя в известието.

В срещата участваха съветници по националната сигурност и представители на повече от 40 страни и интернационалните организации, в това число Организация на обединените нации. Сред показаните страни бяха Украйна, Съединени американски щати, Германия, Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка.

По-рано в неделя дипломати, близки до полемиките, споделиха пред ДПА, че Саудитска Арабия и още няколко страни са показали на срещата рамката на евентуален кротичък проект за Украйна.

Дипломати, взели участие в диалозите, са определили присъединяване на Китай като изключително значимо. Китай, евентуално най-важният интернационален сътрудник на Русия, не взе участие в предходна интернационална среща, проведена през юни в Копенхаген.

„ Китай взе интензивно присъединяване и приветства концепцията за трета среща на такова ниво “, е споделил пред ДПА представител на Европейски Съюз.

Европейски дипломати са съобщили, че на срещата е имало необятна поддръжка за продължение на полемиките по филантропичната помощ, износа на храни и нуклеарни и екологични въпроси.

Възможната рамка на мирния проект, стартиран от Саудитска Арабия, приканва за преустановяване на огъня по всички фронтове и за мирни диалози сред Русия и Украйна под егидата на Организация на обединените нации, са споделили дипломати, поискали да останат неназовани. Те не са съобщили кои страни с изключение на Саудитска Арабия са подкрепили концепцията. Според източниците проектът ще се основава на запазването на териториалната целокупност на Украйна и също по този начин приканва за замяна на военнопленниците. Засега няма обществено удостоверение за наличието на предлагането.

Ръководителят на украинската делегация Андрий Ермак сподели, че диалозите са укрепили позицията на страната му. Въпреки разликите си всички страни, участнички в диалозите, се ангажираха да зачитат Хартата на Организация на обединените нации, интернационалното право и правилата на суверенитета и териториалната целокупност, се споделя в изказване на Ермак.

„ Именно на тези правила е построена мирната формула на (украинския) президент (Володимир) Зеленски, която ние представихме в детайли “, сподели той.

Според източници саудитските домакини са уведомили Русия за хода на диалозите.

Западни дипломати се надяваха, че диалозите в Джеда ще засилят поддръжката за Украйна от разрастващите се страни, доста от които не са заели ясна позиция във връзка с спора.

От Москва пристигнаха спорни сигнали в отговор на диалозите.

Преди началото им от Кремъл обявиха, че ще наблюдават от близко развиването им. Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова обаче дефинира всевъзможни полемики без съветско присъединяване като „ неуместна нелепост “.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели пред „ Ню Йорк таймс “, че „ сега няма основа за съглашение “ с Украйна и че съветските военни интервенции ще продължат „ в обозримото бъдеще “.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР