Представители на бранша, отглеждащ патици, остро протестираха срещу заповедта на

...
Представители на бранша, отглеждащ патици, остро протестираха срещу заповедта на
Коментари Харесай

Патешкият бранш с остър протест срещу БАБХ, подозират лобизъм

Представители на сектора, отглеждащ патици, остро стачкуваха против заповедта на шефа на Българската организация по сигурност на храните Дамян Илиев, забраняваща разселването на водоплаващи птици в България поради заплахата от птичи грип. Те заподозряха в това лобизъм, защото под удара на възбраната попаднали само патиците, а птичият грип визира освен тях, визира главно пилетата, патиците са единствено преносител. По думите им, в случай че ще им възбрана поради птичия грип – тя би трябвало да важи за всички птици “. Това съобщи след среща с представителите на сектора, отглеждащ патици, националният представител от НФСБ в групата на „ Обединени патриоти “ Йордан Апостолов.

Той беседва с тях като оторизиран представител на парламентарната комисия по земеделието и храните, откакто представителите на тази колегия желаеха подпомагане. По думите на хората от патешкия отрасъл някой от огромните играчи измежду птицевъдите е в основата, с цел да се стигне до тази заповед на БАБХ. Това бил сериозен удар против един отрасъл, който обезпечава работа на над 22 хиляди души и записва годишен оборот от над 120 млн. лева

„ Хората са обезпокоени от обстоятелството, че по този начин се накърняват ползите на сектора и той отива към банкрут – губят се пазари по интернационалните контракти. Нека да напомним, че България до неотдавна бе втора в света по експорт на пачи дроб “, сподели още Йордан Апостолов.

От патешкия отрасъл са настояли за анулация на заповедта на шефа на БАБХ или за заповед, в която тъкмо се обосновава да има възбрана единствено тук-там с потвърден птичи грип – възбрана в зона от 3 км и мониторинг в зоната от 10 км, а не възбрана в цялата страна. Докато течеше срещата с Йордан Апостолов излезе нова заповед на Агенцията по сигурност на храните. Представителите на патешкия отрасъл още веднъж реагираха против нея поради, „ йезуитски написания текст “, който по никакъв метод не решавал казуса им. „ В сряда следва чуване на шефа на БАБХ пред Парламентарната комисия по земеделието и храните.

Представителите на сектора, отглеждащ патици също са поканени “, заяви депутатът от НФСБ в групата на „ Обединени патриоти “ Йордан Апостолов. Преди това - в понеделник, следва среща с вицепремиера Валери Симеонов Валери Симеонов е заместител министър-председател по икономическата и... към профила в Министерски съвет. До нея се стигна откакто по време на петъчния надзор в Парламента представителите на патешкия отрасъл обкръжиха вицепремиера в коридорите и настояха за подпомагане.

Той ги изслуша, без значение, че това не е в неговия сектор и съобщи, че може да вземе отношение, едвам откакто чуе и двете страни по казуса. На срещата в понеделник ще участват както хора от сектора, по този начин и от Агенцията по сигурност на храните.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР