Представители на близо 200 държави се събират в петък в

...
Представители на близо 200 държави се събират в петък в
Коментари Харесай

Всичко, което трябва да знаем за COP28 в Дубай

Представители на близо 200 страни се събират в петък в Дубай, с цел да обсъдят ограничения за справяне с климатичните промени в границите на най-голямата среща на върха - COP28.

Светът е обърнал взор към COP28 с вярата, че интернационалните водачи ще съумеят да реализират консесус за ограничение на покачващата се световна температура до 1,5C – решение, което съгласно научния орган на Организация на обединените нации по въпросите на климата е от значително значение.

За постигането на тази цел ще е належащо фрапантно понижаване на излъчванията на парникови газове - 43% до 2030 година по отношение на равнищата от 2019 година

Останалите цели от дневния ред на COP28 се чака да бъдат правене на работна стратегия, създаване на способи за акомодация, както и уговарянето на финансови механизми за загуби и вреди.

Тазгодишната среща на върха беше необятно разкритикувана още преди началната си дата, като мотив за това стана изборът на ОАЕ за хазаин.

А недоволството нарастна след разктието на BBC, че Обединените арабски емирства, които са един от десетте най-големи производители на нефт в света, имат желание да употребяват ролята си на хазаин на COP28 като опция за подписване на покупко-продажби за изкопаеми горива.

Какво е COP28?

В продължение на близо три десетилетия водачи от целия свят се срещат съвсем всяка година, с цел да договорят налагането на нужни и ефикасни ограничения за справяне с изключителната климатична обстановка.

Съгласно Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата от 1992 година (UNFCCC), всяка страна е обвързана с контракт, който изисква да бъде открит метод за намаляването на излъчванията на парниковите газове.

Тази година хазаин на 28-ата конференция за климата са Обединените Арабски Емирства поради ротационния принцип, който следватсветовните климатични конференции.Когато Азиатско-Тихоокеанският район трябваше да избере къде да бъде срещата, само ОАЕ показаха сходно предпочитание.

Срещите с представители на непознати държавни управления са една от главните отговорности на ръководителя доктор Султан ал-Джабер, чиято работа е да предизвиква страните да бъдат допустимо най-амбициозни в напъните си за понижаване на излъчванията.

Сред водачите, които се чака да се включат в срещата на върха, са българският президент Румен Радев, английският монарх крал Чарлз Трети, ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайеън, турският президент Реджеп Ердоган, английският министър председател Риши Сунак, френският президент Еманюел Макрон, немският канцлер Олаф Шолц, министър председателят на Италия Джорджа Мелони, както и този на Нидерландия Марк Рюте.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху няма да участва заради продължаващата към този момент седмици война с " Хамас ". Тазгодишната израелска делегация има единствено 28 членове, внезапен спад от 1000-членната група, отбелязва Al Jazeera.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, сходно на китайския си сътрудник Си Дзинпин, няма да участва на COP28. На рядката си среща през ноември двамата водачи се договориха да си сътрудничат за справяне с изменението на климата. Съединени американски щати обаче са показани от вицепрезидента Камала Харис.

Румен Радев е съпроводен от брачната половинка си Десислава Радева и членовете на водената от него делегация. Държавният глава ще открие първия български павилион на ревюто.

В събота Радев ще направи изявление в границите на 28-ата климатична конференция. Очаква се президентът да се включи в част от полемиките и да организира срещи сътрудници.

COP28 дава обещание да бъде мъчно продължение на предходната, когато страните въпреки всичко съумяха да реализират единогласие по някои основни въпроси за финансирането на климата.



Какво се случи на COP27?

COP27 се организира в Египет и означи сериозен пробив на фона на опустошителните наводнения в Пакистан и сушата в Афганистан през миналите месеци.

Развитите страни съумяха да договорят основаването на фонд, който да изплаща пари в брой на най-бедните и уязвими страни, наранени от климатични бедствия.

Постигнатото съглашение в Египет обаче сложи единствено началото: на COP28 страните би трябвало да намерят метод да трансфорат фонда от пожелателна концепция в действителност.

Парижко съглашение, подписано през 2015 година, е едно от най-големите достижения, което международните водачи са успявали да осъществят в границите на сходна среща на върха.

Съгласно него страните са задължени да лимитират повишението на световната температура до „ много под “ 2C над равнищата от прединдустриалната ера.

Според проучвания, извършени след подписването на Парижкото съглашение, повишение на температурата с 2C над прединдустриалните равнища би предизвикало промени в климатичната система, които в доста случаи биха били пагубни.

А някои от тях биха били даже необратими – с други думи пренасочването на фокуса към цел от 1,5C съставлява жизненоважен стъпка.

Светът би трябвало освен да доближи чистата нула до към 2050 година, само че и да понижи на половина излъчванията на парникови газове спрямо равнищата от 2010 година през това десетилетие.

Обвинения в двуличие, безучастие и приемане на политики в държавна полза

„ Ако незабавно не възстановим равновесието на природата, учредено на естетика и баланс, която е нашата последна опора, личната ни стопанска система и оцеляване ще бъдат застрашени ", сподели през днешния ден в Дубай в специфичните си тирада крал Чарлз, представен от " Гардиън ".

Той намира за доста обезпокоително " достигането на повратни точки " и отклоняването от пътя към разрешаване на казуса.



A че отклоняване от пътя сигурно има, свидетелстват и последните разкрития на BBC.

Според английската медия Обединените арабски емирства, които са един от десетте най-големи производители на нефт в света имат желание да употребяват ролята си на хазаин на COP28 като опция за подписване на покупко-продажби за изкопаеми горива.

Изтекли документи от брифинг разкриват проекти за разискване на покупко-продажби за нефт и газ с 15 страни.

Те включват разнообразни " тематики за диалог ", една от които съставлява мощното предпочитание на Adnoc, държавната петролна компания на ОАЕ, „ взаимно да оцени интернационалните благоприятни условия за полутечен природен газ " в Мозамбик, Канада и Австралия.

Екипът на ОАЕ не отхвърля, че употребява срещите на COP28 за бизнес диалози, като прибавя, че " частните срещи са си частни ".

Пред BBC oрганът на Организация на обединените нации, отговарящ за срещата на върха, показва, че от президентите на COP се „ чака да работят без пристрастия, предубеждения, фаворизиране, каприз, персонален интерес, желания или почитание, прецизно въз основа на постоянна, самостоятелна и обективна преценка “.

Световните водачи от години са подложени на критика в двуличие по въпроса с климатичните промени, търсейки полза за личните си стопански системи.

„ ОАЕ сега е страж на процеса на Организация на обединените нации, ориентиран към понижаване на световните излъчвания. И въпреки всичко, на същите тези срещи срещи, на които се разисква постигането на тази цел, в действителност се върша опити за подписване на странични покупко-продажби, които ще усилят световните излъчвания ", споделя професор Майкъл Джейкъбс от Шефилдския университет, специалист по политиката на Организация на обединените нации в региона на климата, представен от BBC.

На този декор ОАЕ по-рано обявиха, че ще разрешат мирните демонстрации в границите на срещата на върха.

В богата на нефт страна се изисква публично позволение от управляващите за осъществяване на обществени митинги.

През май десетки групи за правата на индивида и околната среда излязоха със взаимно изказване, в което повдигат въпроси за противоречивия избор за хазаин на конференцията.

Екоактивистите се притесняват, че „ строгите ограничавания, наложени от управляващите на ОАЕ през последните години, ще попречат на пълноценното и свястно присъединяване на публицистите, деятели, бранители на човешките права, гражданско общество, юношески групи и представители на коренното население на COP28. “

Засега няма информация шведската екологична активистка Грета Тунберг, постоянно арестувана от органите на реда поради неподчение, да провежда проява в границите на срещата на върха в Дубай.

COP28 би трябвало да завърши във вторник, 12 декември.

Все още не е ясно коя ще бъде страната хазаин през 2024 година, откакто по-рано тази година Русия се опълчи на опцията конференцията да се организира в страна, част от Европейски Съюз.

Името на България беше намесено като евентуална следващта локация, само че министърът на околната среда и водите е декларирал пред Ройтерс, че такова решение към момента не е взето.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР