Представители на българското посолство в Република Северна Македония, водени от

...
Представители на българското посолство в Република Северна Македония, водени от
Коментари Харесай

Почетоха паметта на загиналите в Охридското езеро българи

Представители на българското посолство в Република Северна Македония, водени от зам. -посланика Димитър Карастоянов, означиха 13-тата годишнина от нещастието в Охридското езеро, когато 15 български туристи починаха при потъването на кораба " Илинден ".

Пред паметника в парка край Охридското езеро присъстващите уважиха с едноминутно безмълвие паметта на починалите и поставиха свежи цветя.

Генералният консул на България в Битоля Димитър Иванов напомни нещастието, която се разигра на 5 септември 2009 година в 10,30 часа. Група български туристи се качват на атракционния транспортен съд " Илинден ", който транспортира 57 пасажери от Охрид до манастира " Свети Наум ". На към 250 метра от брега на езерото корабът се прекатурва и потъва.

„ Трагедията щеше да е още по–голяма, в случай че от близкото военно отделение не се бяха притекли на помощ и под управлението на командира Раде Буджаковски съумяха да спасят доста човешки животи. На помощ се притекоха и елементарни хора, както и от идващия транспортен съд. Трябва да помним този ден и поради умрелите, само че и с цел да не се случват повече сходни произшествие. След случая корабният парк на Охридското езеро е изменен, вземат се ограничения за техническото застраховане ”, уточни Димитър Иванов.

Годишнината уважиха и представители на сдружения на българите в Република Северна Македония.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР