Представители на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в

...
Представители на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в
Коментари Харесай

Издигат паметник на юристите-спасители на българските евреи

Представители на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България направиха алегорична първа копка на мястото, на което ще има монумент на юристите-спасители на българските евреи.

Мястото, на което ще бъде подложен паметникът, се намира наоколо до Еврейския културен дом на столичния площад „ Възраждане “.

На събитието участват основният прокурор Иван Гешев, шефът на Националната следствена работа Борислав Сарафов, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, основният проектант на Следствен отдел към окръжна прокуратура арх. Здравко Здравков, както и представители на еврейската общественост в България.

Планира се паметникът да бъде публично открит на тържествена гала сред 17 септември – Деня на София, и Деня на националните будители (1 ноември). Очаква се на откриването да участват високопоставени посетители от Израел.

Инициативата за построяването на монумента е във връзка 80-годишнината от спасяването на българските евреи, за което заслуга имат и български адвокати. Тя се осъществя с поддръжката и съдействието на историците доцент доктор Румяна Маринова-Христиди и доцент доктор Тодор Чобанов.

Специална поддръжка към самодейността на АПБ и КСБ обявиха основният прокурор на Република България Иван Гешев и редица изтъкнати адвокати и общественици като проф. Огнян Герджиков, проф. Борис Велчев, проф. Лазар Груев, проф. Даниел Вълчев, проф. Пламен Киров, президентът Георги Първанов, президентът Росен Плевнелиев, членове на Конституционния съд и на Висш съдебен съвет и други

Автори на плана за построяването на паметника, който погледнат от горната страна ще съставлява Давидова звезда, направена от лят бронз, са арх. Станислав Константинов и скулпторът Красимир Ангелов. Според идейния план на плочите на монумента ще бъдат имената на юристите-спасители на български, иврит и британски език.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР