Представители на арменската общност от София, Пловдив, Бургас, Варна и

...
Представители на арменската общност от София, Пловдив, Бургас, Варна и
Коментари Харесай

Българските арменци от 5 града на протест в подкрепа на арменците от Нагорни Карабах

Представители на арменската общественост от София, Пловдив, Бургас, Варна и Русе излизат на проведено протестно шествие против етническото пречистване на арменци в Нагорни Карабах и насилственото им изселване от родните им места. Протестът е част от интернационална самодейност на всички арменски общности и ще се организира едновременно в десетки градове в Европа и света. Митингът в София ще се състои пред постройката на Представителството на Европейската комисия (ул. Раковски 124) на 1 октомври 2023 година от 13.00 часа, а в останалите градове ще e по същото време пред арменските храмове в страната. В Русе митингът ще се организира пред постройката на общината.

Инициативата „ Европейци за Арцах " (както арменците назовават Нагорни Карабах) сплотява арменските общности в Европа и повече от 500 европейски публични структури. В същия ден и час на 1 октомври манифестации се организират в Брюксел, Лондон, Виена, Стокхолм, Лион, Марсилия, Копенхаген, Мюнхен, Прага, Лисабон, Братислава, Никозия, Атина, Букурещ и други.

Освен взаимност и поддръжка, задачата на протестната акция е да притегли фокуса на публичното внимание в навечерието на третата среща на върха на Европейската политическа общественост, която ще се организира на 5 октомври в Гренада, Испания. В рамките на това събитие е планувана среща сред министър-председателя на Република Армения Никол Пашинян и президента на Азербайджан Илхам Алиев с посредничеството на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Олаф Шолц.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР