Представители на афганистанското правителство и на талибаните днес седнаха за

...
Представители на афганистанското правителство и на талибаните днес седнаха за
Коментари Харесай

Започнаха историческите преговори за мир в Афганистан |

Представители на афганистанското държавно управление и на талибаните през днешния ден седнаха за първи път на една маса за исторически мирни договаряния, заяви Ройтерс. 

Преговорите имат за цел да прекратят близо 20-годишната война, която е лишила живота на десетки хиляди мирни поданици и бойци от двете враждуващи страни.

Държавният секретар Майк Помпео назова срещата " историческа ". Той уточни, че договарянията ще изискват упорита работа и жертви, само че посредством тях е допустимо да се реализира дълготраен мир.

Церемонията по откриването на срещата ще се организира в катарската столица Доха.  

Председателят на Висшия съвет за национално помиряване Абдула Абдула сподели, че в случай че двете страни си подадат ръце и " работят почтено за мир, на сегашните премеждия на страната ще се постави край ".

Водачът на талибанската делегация молла Абдул Гани Барадар даде обещание, че придвижването ще се ангажира с процеса изцяло откровено и прикани договарянията да продължат с доста самообладание.

Той изясни, че талибаните целят основаването на един ислямски Афганистан, който да има позитивни връзки с района и прилежащите страни. 

Според него договарянията ще бъдат изпълнени с компликации. Барадар означи, че Съединени американски щати би трябвало да останат и което способства да се проправи пътят към сегашните договаряния.

Външният министър на страната хазаин шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани прикани двете страни в спора " да вземат съдбоносни решения, съответстващи на сегашните провокации и да се повдигнат над всички форми на разделяне като реализиран съглашение, в което да няма спечелили и победени ".

Дипломати и анализатори предизвестяват, че въпреки самото събиране на двете страни на масата за договарянията да съставлява триумф, то не значи, че пътят към мира ще бъде елементарен.

Преговорите за реализиране на всеобхватно спокойно съглашение са планувани в съглашението за евакуиране на войските, контрактувано сред Съединени американски щати и талибаните през февруари. Последва обаче няколкомесечно закъснение поради спор по отношение на настояването на талибаните за освобождение на 5000 пандизчии.

В навечерието на американските президентски избори на 3 ноември президентът Доналд Тръмп се стреми да показва прогрес към осъществяване на обещанието си да приключи американската интервенция и да изтегли множеството от.

Числеността на американските войски към този момент беше значително понижена и се чака до ноември там да останат по-малко от 5000 щатски бойци. При подписването на съглашението с талибаните Съединени американски щати имаха в страната към 13 000 бойци. От 2001 година в Афганистан са починали над 2300 американски и към 450 английски бойци.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР