Представители на 9 творчески съюза, обединяващи автори и професионалисти, осъществяващи

...
Представители на 9 творчески съюза, обединяващи автори и професионалисти, осъществяващи
Коментари Харесай

Творците искат поне 1% от БВП в бюджета за култура до три години


Представители на 9 креативен съюза, сплотяващи създатели и експерти, осъществяващи активност във всички сфери на културата желаят от парламентарно показаните политически партии и обединения в 49-то Народно заседание (НС) ясни и безапелационни задължения и дейности, гарантиращи дълготрайно устойчивото развиване на националната просвета. Те упорстват за поддръжка на законови промени, с който с редствата за финансиране на културата в бюджета да бъдат увеличени на 1% от Брутният вътрешен продукт . Творците чакат това да обезпечи началото на съответна регулация на процесите в региона на културата.

Искането им е отправено в отворено писмо, адресирано до водачите на всички парламентарни групи в Народно събрание, с копие до ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, до Комисията по бюджет и финанси, Комисията по културата и медиите, премиера Николай Денков и министъра на културата Кръстю Кръстев

От креативните съюзи чакат всички парламентарно показани партии и обединения да поддържат нарастване на средствата за просвета при приемане на Бюджет 2023, като в границите на тригодишна бюджетна прогноза те да бъдат планувани в размер на най-малко 1% от Брутният вътрешен продукт .

" Използваме случая да напомним, че в предизборната акция през 2023 година ГЕРБ-СДС поеха заричане за нарастване на средствата за просвета. Такъв ангажимент беше стихотворец и от " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", " Българска социалистическа партия за България " и " ИТН " още в края на 2021 година - като част от тогавашното ръководещо болшинство тези политически сили се сплотиха към решението средствата за просвета да приближат най-малко 1% от Брутният вътрешен продукт ", се показва в писмото. Творците допълват, че разчитат политическите сили да се отнесат отговорно и да изпълнят поетите в хода на предизборната акция задължения и означават, че следят деликатно работата на 49-то Народното събрание в тази посока.
 Кръстьо Кръстев: Парите за просвета в никакъв случай не стигат
Кръстьо Кръстев: Парите за просвета в никакъв случай не стигат

Министърът ще се бори за по-голям бюджет за просвета

От креативните съюзи също показват вяра българската културна общественост най-сетне да стане очевидец на виновна държавна политика за предпазване на българската културна еднаквост.

Отвореното писмо е подписано от Милко Лазаров, ръководител на Съюза на българските кино дейци, Боян Ангелов, ръководител на Съюза на българските писатели, Любен Генов, ръководител на Съюза на българските художници, Петър Диков, ръководител на Съюза на архитектите в България, Христо Мутафчиев, ръководител на Съюза на артистите в България, Станислав Почекански, ръководител на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Снежана Тодорова, ръководител на Съюза на българските публицисти, Ценко Минкин, ръководител на Съюза на българските композитори и Антония Пенчева ръководител на Съюза на, преводачите в България.
 КНСБ провежда серия митинги за обективни приходи в публичния бранш
КНСБ провежда серия митинги за обективни приходи в публичния бранш

С участници от Национален осигурителен институт, Национална агенция за приходите, БНР, ТОЛ ръководството, ИАРА, Напоителни системи, ПБЗН и др.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР