“Представих най-важния документ на вчерашния Конгрес, а именно - основните

...
“Представих най-важния документ на вчерашния Конгрес, а именно - основните
Коментари Харесай

Вигенин: Всеки член на партията ще се произнася за коалиции и участие в управление

“Представих най-важния документ на вчерашния Конгрес, а точно - главните насоки за новата стратегия на Българска социалистическа партия. Документът беше признат добре от всички. Работата върху него  дава късмет на партията да се концентрира върху съдържателните неща, да стартираме да затваряме изкопаните траншеи посред ни и да се опитаме да консолидираме партията и да съберем лявото в България - въз основа на хрумвания, а не на персони, както и организации, хора, които сега не виждат своето съответно политическо посланичество “. Това съобщи заместник-председателят на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин в ефира на БНР. 
Социалистът уточни, че вчерашните събития обаче са посочили, че този развой няма по какъв начин да стартира в този момент: „ Не мога да схвана сътрудниците, които в продължение на месеци не показаха нито една смислена концепция по това какво би трябвало да прави партията. Основният им девиз беше оставка на Нинова. Видя се още при започване на съвещанието, че няма болшинство за тази оставка “, сподели той и добави, че така наречен „ вътрешна съпротива “ е нарушила вътрешни уставни правила.
„ За да има разговор, би трябвало да има две страни и схващане, че ние сме част от една общественост. Разумният метод постоянно е бил макар другите визии да се вземе решение партията да върви в избрана посока. Тук дотам се задълбочи този спор, че стана невероятно. За пръв път имаше опити да се блокира трибуната, викаше се „ оставка “, пред вратите се бутаха хора – това е толкоз омерзително “, сподели Вигенин и добави, че реакцията на самия Конгрес, на делегатите и на хората, следили Конгреса, е изрично против дейностите, подхванати от така наречен „ вътрешна съпротива “.
„ Призовавам сътрудниците да бъдат градивни, до момента не съм видял това от тях. Нямат единен фронт, който да има общи хрумвания, да има водач, който да показа друга визия за развиването на партията, имат разнообразни групички, които са обединени от това Нинова да си подаде оставката “, разяснява Вигенин.
Той изрази вяра Българска социалистическа партия да успее да притегли още гласоподаватели, а единственият метод за това е левицата да тръгне по-консолидирана към идните избори. Социалистът  уточни, че алената линия за коалиция с ГЕРБ в никакъв случай не е падала, а това е решение, което единствено е било препотвърдено от Конгреса: „ Никога не сме желали да вършим коалиция с ГЕРБ, че би трябвало да се води разговор – това е належащо, само че да приказваме за коалиция, това е толкоз пресилено “, безапелационен бе Вигенин.
„ Вчера поехме ангажимент, че по въпроса за обединенията и възможното държавно управление, ще се произнесе партията – с гласоподаване. Важното решение дали да бъдем във властта и с кого, да бъде взето от цялата партия и тя да поеме отговорността за това. Нека партията да стои зад това ръководство, а не първите рецензии, когато сме във властта, да идват точно от наши членове. Това е метод да ангажираме всички в решенията, които ще се вземат “, изясни социалистът.
Той уточни, че по време на Конгреса са били обсъждани и промени в Устава във връзка с избирането на общински ръководители, съгласно които те да се избират директно, а не от конференции. „ При последните два-три избора, имаше доста стеснен разговор с локалните структури, преди да се дефинират съответните водачи на листи. Да, не на всички места, тъй като вие чувате тези, които не са удовлетворени – това са три-четири структури от общо 31 изборни региона и се основава усещането, че надали не има вълна против наложените от горната страна водачи - въобще не е по този начин “, изясни Вигенин.
Социалистът подчертава върху отговорността да се дефинират водачи, с които локалните структури могат и желаят да работят и които ще имат деен ангажимент в самата акция, само че и по-късно ще работят интензивно с районите и ще пазят техните ползи. Той изрази признателност към сътрудниците си от Ямбол, от където той бе определен за депутат:
„ В Ямбол, където резултатите ни са два пъти по-високи от националния, не допуснахме тези спорове, кавги, опитвахме се да работим, да решаваме несъгласията в точния момент. Благодарен съм на сътрудниците, че там съумяваме да запазим това единодушие. Може да има разнообразни отзиви, само че когато става въпрос за партията, за изборите – всички работим като един, по този начин би трябвало да бъде “.
 „ Трябва да се върнем към нормалността, тази нервност би трябвало да спре. Има неточности, само че те са поправими – би трябвало да работим дружно, с цел да реализираме по-добрите резултати. С борба няма да се получи “, заключи Вигенин.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР