Представете си заболяване по-заразно от всяко друго, известно на медицината,

...
Представете си заболяване по-заразно от всяко друго, известно на медицината,
Коментари Харесай

Рязък скок на морбили - най-заразното заболяване, познато на медицината

Представете си заболяване по-заразно от всяко друго, известно на медицината, които би убивало два милиона и шестстотин хиляди деца всяка година, а на милиони би причинявало глухота или мозъчни увреждания. Звучи като сюжет от пандемичен филм на ужасите, само че такава диагноза съществува - морбили.

Преди дни Световната здравна организация предизвести, че Европа е записала над 40-кратно нарастване в случаите на морбили или дребна шарка. През 2023 година са регистрирани 42 200 случая, което е съвсем 45 пъти повече от 2022-а. Само за интервала януари-октомври 2023 са докладвани 30 000 случая на морбили в 40 от 53-те страни членки в района, който се простира чак до Централна Азия “, се споделя в изказването на СЗО. За съпоставяне през 2022 година са докладвани едвам 941 случая.

" Това евентуално е най-заразният респираторен вирус, който познаваме. Знаете, че цифрата ер демонстрира на какъв брой души един инфектиран предава болестта. В началото на коронавирус ер цифрата му беше двама-трима, на морбили е петнайсет, в действителност голямо. Т.е. в случай че сте в стая със инфектиран и никой не е имунизиран или няма имунитет, чакаме деветдесет % от контактните да се заразят. " - уточни здравният редактор на вестник " Таймс " Том Уипъл.

Казахстан и Русия са най-засегнатите страни, като всяка от тях има повече от 10 000 случая. В Румъния беше оповестена зараза от морбили след внезапен скок в заболеваемостта, лечебните заведения са претъпкани. В Албания са доказани 11 случая на морбили, заяви албанският Институт по публично здраве. Шест от случаите са сред родственици и заболелите са неимунизирани. Заразените са деца на възраст сред една и девет години. Потвърдените случаи са в градовете Тирана и Дуръс.

Със 183 случая Англия е западноевропейската страна, в която възобновяването на заболяването, е най-очевидно. В избрани региони на страната, към Бирмингам, процентът на имунизираните пада до 81%, показаха английските здравни управляващи. Общо над три милиона и 400 хиляди деца под 16-годишна възраст са в рисковата група на неимунизираните, отбелязва английският основен здравен контрольор лекар Джени Харис.

" Световната здравна организация се стреми към 95% имунизационно покритие на всички страни. Ние бяхме постигнали елиминация на морбили, а в този момент има някакъв остатъчен резултат от неналичието на обществени контакти по време на коронавирус пандемията. Към днешна дата към този момент имаме проблем, имунизациите са спаднали до 85 на 100 в цялата страна - приказваме за деца с две дози, а в обособени региони процентът е още по-нисък - към 70, което е прекомерно малко, с цел да предпазим популацията. " - отбелязва тя.

И съгласно Световната здравна организация възобновяването на това мощно заразно вирусно заболяване, което може да докара до съдбовни затруднения и се популяризира по въздушен път, се дължи на спада в обсега на имунизацията през годините на кроновирусната пандемия. Но и поради високото R-число на процедура е невероятно болестта да се изкорени, акцентира Том Уипъл.

" Преди пандемията, която подтисна всички респираторни вируси, наложително имаше по пет-шест случая годишно, само че всички те бяха импортирани и не се разпространяваха. Подобно на искра в гора, а гората е влажна и не става пожар. Поради тази причина Световната здравна организация разгласи, че Англия е отстранила морбили, т.е. нямаше предаване в общността. Сега здравните управляващи са обезпокоени, че случаите са локални, болестта се предава и не може да се наблюдава до първоизточника. " - отбелязва той.

Притеснителното е, че в Европа сме очевидци на съвсем 21 000 хоспитализации и пет смъртни случая, свързани с това заболяване, сподели районният шеф на СЗО Ханс Клуге. Заболяването може да засегне всички възрастови групи, през 2023 година обаче два от всеки пет случая са регистрирани при деца на възраст сред една и четири години и единствено всеки пети измежду тези над 20 години.

Морбили стартира като простудно заболяване - тресчица, температура, хрема, кашлица. След това се появяват петната - първо в устата, отвътре на бузите и най-после е обривът по цялото тяло, които е доста противен. По данни на английското министерство на опазването на здравето едно на всеки пет деца ще се нуждае от болнично лекуване, а едно на три до пет хиляди ще почине.

СЗО пресмята, че имунизацията против морбили е предотвратила 56 милиона смъртни случая сред 2000 година и 2021 г, което е считано за най-големия успех в областта на публичното опазване на здравето. На локално равнище минимум 95% от децата би трябвало да бъдат имунизирани, с цел да се избегнат вероятни огнища при внасяне на вируса. До 2022 година обаче 83% от децата по света са получили доза ваксина против морбили преди първия си рожден ден. Това е най-ниският % от 2008 година насам, съгласно Организация на обединените нации.

" Научихме доста от коронавирус, най-много че би трябвало да създадем имунизациите общодостъпни за хората. Това значи няколко неща - първо имунизациите да са физически налични и това е най-лесната част. Трябва също да накараме хората да се усещат уверени и да им дадем задоволително информация, с цел да вземат решение да се имунизират. С морбили хората наподобява са не запомнили какъв брой съществено е болестта и по тази причина би трябвало да осигурим повече информация. " - споделя лекар Джени Харис.

За недоверието към имунизацията против морбили способства отчет от 1998 година в влиятелния медицински вестник " Лансет ", в който се твърди, че има връзка сред имунизацията и аутизма. Въпреки че ефикасността на имунизациите е неведнъж потвърдена, до момента в който за връзката с аутизма няма никакви научни доказателства, вредата е налице. Колебанието към имунизациите се натрупва и през 2022 смъртните случаи от морбили в международен мащаб доближават 136 хиляди.

Недоверието към имунизациите е проблем за всички имунизационни стратегии, само че е изключително изострен при морбили, защото поради високото R-число даже и лек спад във имунизационното покритие води до внезапен скок на случаите. Здравните управляващи предлагат реимунизация, тъй като с времето имунитетът понижава. Макар вероятността от наново тежко протичане на болестта и затруднения да е релативно дребна, би било трагично да се върнем във времената на неконтролируемо разпространяване на дребната шарка единствено поради съмненията ни за имунизация.

" Това е едно от най-заразните болести, с което се сблъскваме от време на време. Така че би трябвало да предприемем съсредоточена имунизация, която да не е единствено за момента, а с струпване - всяко потомство би трябвало да има 95% покритие, с цел да сме предпазени. " - акцентира доктор Харис.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР