Представете си възможността виртуално да разговаряте“ с починал приятел или

...
Представете си възможността виртуално да разговаряте“ с починал приятел или
Коментари Харесай

Подарък или кошмар: „Дигиталното възкресение“ на мъртвите

Представете си опцията виртуално да „ разговаряте “ с умрял другар или родственик: подарък за скърбящите или сбъдване на дистопичен призрачен сън? С неотдавнашното ускорение на развиването на технологията за изкуствен интелект (ИИ) като ChatGPT, концепцията за „ цифрово възкресение “ към този момент не е единствено част от книгите за научна фантастика. Но подготвени ли са хората за подобен свят?

Д-р Масаки Ивасаки, помощник в Юридическия факултет на Националния университет в Сеул, изискал да разбере повече за отношението на хората към цифровото клониране. Той интервюирал 222 възрастни американци на разнообразни възрасти, равнище на обучение и социално-икономически статус.

В една част от изследването на участниците бил показан сюжет, в който измислена жена на към 20 години починала в автомобилна злополука. Приятелите и родителите на дамата обмисляли да употребяват ИИ, с цел да я „ възкресят “ като цифров андроид, само че в началото не било ясно дали самата жена се е съгласила на това приживе.



След като разгледали тази алтернатива от позиция на фамилията на умрелия, участниците получили едно от двете развития на историята: първото споделя, че дамата е изразила единодушие с концепцията за цифрово клониране, до момента в който е била жива, а второто, че не е била съгласна с процедурата.

Може би не е изненадващо, че голямото болшинство от интервюираните (97 процента) считали, че би било несвоевременно да се възкреси цифрово някой, за който е известно, че не е склонен с концепцията. За разлика от тях, 58 % считат, че е добре процедурата да се извърши, когато лицето е изразило своето единодушие.

„ Въпреки че чаках публичното утвърждение за цифровото възкресение да бъде по-високо, когато има изразено единодушие от страна на умрелия, огромната разлика в равнищата на приемане – 58 % единодушие против 3 % противоречие – беше изненадваща “, сподели Ивасаки в изказване. „ Това акцентира решаващата роля на желанията на умрелия при образуването на публичното мнение по отношение на цифровото възкресение. “

Но цялата идея като цяло остава доста спорна. На въпрос за опцията за лично цифрово клониране след гибелта, 59 % от интервюираните не са съгласни с концепцията, а към 40 % считат, че е обществено недопустимо при каквито и да били условия.

„ Въпреки че волята на умрелия е значима при определянето на публичното приемане на концепцията за цифрово възкресение, други фактори като етични опасения по отношение на живота и гибелта, дружно с общото терзание към новите технологии, също е значимо да бъдат регистрирани “, сподели Ивасаки.

Цифровите клонинги обаче към този момент са тук. От ИИ Айнщайн , който може да отговори на всички ваши горещи въпроси за Вселената, до съвършено пресъздаване на емблематичния глас на Дарт Вейдър, хората към този момент употребяват тази технология. Разрастващото се потребление на ИИ за възкресяване на кино звезди дълго след гибелта им беше един от централните проблеми в стачката на холивудските сценаристи и артисти през 2023 година

В тази среда е значимо да разберем по-добре публичното въодушевление и по какъв начин могат да бъдат предпазени правата и желанията на хората.



„ Необходимо е първо да се разиска кои права би трябвало да бъдат предпазени, доколко и по-късно да се основат надлежно правила “, сподели Ивасаки.

„ Моето проучване, основаващо се на предходни полемики в тази област, навежда на мисълта, че включването на предписание, изискващо единодушието на умрелия за цифрово възкресение, може да бъде един от методите за отбрана на техните права. “

И по този начин, време ли е да добавите уговорка за цифрово клониране към наследството си? „ Може би “, допуска Ивасаки.

„ За тези със строги желания документирането на точните им желанията може да бъде много свястно. “

Изследването е оповестено в.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР