Представете си следния разговор по телефона: „Добър ден, търся ”Двете

...
Представете си следния разговор по телефона: „Добър ден, търся ”Двете
Коментари Харесай

Фирмите с щури имена : Двете калпазанки въртят алъш-вериш

Представете си следния диалог по телефона: „ Добър ден, диря ”Двете калпазанки”? Да, чувам ви!”, единствено дето гласът не е нито на непослушно момиченце, камо ли пък на две. Мъжки е.

А самата компания със закачливото име Едноличен търговец „ Двете калпазанки” има напълно общоприет предмет на активност - покупка и препродажба на артикули и движимости в първичен или модифициран тип, т.е. търговия.

Много е евентуално притежателят да има две дъщери, които като дребни не са се спирали на едно място и през 2007 година, когато е записал компанията си, да я кръстил на тях. Звучи много по-нестандартно и впечатляващо, в сравнение с баналното „ Мими и Пепи”, " Ваня и Таня” или „ Силвия и Донка” да вземем за пример. Факт, ЕТ-то още е интензивно и през тези 15 години не е променяло името си. Регистрирано е в Бургас.

В Хасково пък работи „ Свръхчовек” ЕООД, а в Попово допреди няколко години бизнес правеше „ Разяреният лъв” ЕООД. Сега едноименният търговски комплекс е разгласен за обмен и съставлява магазин за хранителни артикули с транжорна и кафе аперитив, излиза наяве от публикация на брокер. Дружеството с чудато име е учредено от Веселин Несторов, който през 2015 година се явява на локални избори като претендент за кмет от Българска социалистическа партия.

В една от срещите с гласоподавателите той изяснява за какво е кръстил компанията си по този начин. Аргументите му обаче имат политически привкус, както прилича на предизборна акция. Той споделя, че е „ разгневен от опитите политиката в услуга на бизнеса да бъде показана като обществена такава. Разярен е и от неналичието на бистрота при ръководството на общината, ламтенето за власт непременно и персоналните амбиции”. Местните в Попово обаче и до момента назовават господин Несторов Веско Лъва, а заведението „ При лъва”.

Ето за какво притежателите на компании би трябвало да вложат доста старания в избора на име, тъй като доста постоянно, изключително в дребни обитаеми места сдружението се асоциира със самия необут. Кръщаването на сдруженията нормално става прочувствено и импулсивно. Така стигаме до бисери в Търговския указател от рода на компания, записана публично като „ Благодаря ти 2021” ООД.

Интересното в тази ситуация е, че сдружението е напълно прясно, записано в първите дни на тази година, явно, с цел да означи сполучлива 2021 година. Предметът му на активност е електронна търговия. Или пък „ Рич и Каралайн” ООД. На младото потомство името няма да направи усещане, само че на останалите ще им върне спомените за дългогодишния сериал „ Дързост и красота” и двамата красиви основни герои в него.

Има и компания „ Ку-ку” - или въодушевена от паметното предаване преди години, или пък плод на възприятието за комизъм на притежателя си и отношението му към света. Съвсем действителни са компании с незабравими имена като „ На куково лято”, „ Дракула”, „ Зурла” ООД, „ Як шоп” и така нататък

Преди време, когато електронизацията и дигитализацията у нас бяха още в зародиш, в окръжните съдилища се вадеха едни дълги описи с нови регистрации на компании и промени в тях, които доста забавляваха чиновниците там.

Сега, с цел да се записва компания, първо би трябвало да се направи предварителна информация онлайн в Търговския указател, която демонстрира дали съществува друго юридическо лице със същото название. Ако да, тогава вторият би трябвало да измисли ново име, с цел да мине регистрацията.

Няма по какъв начин да се е получило сходно повтаряне при компаниите на Евгени Минчев. Както самият той, по този начин и бизнесът му е показан по този начин, че да направи усещане.Двете му компании за реклама и PR носят звучните имена „ Ватманът - принц” ЕООД и „ Трамвай №7”. И двете са въодушевени от ерата, преди Минчев да стане „ паркетен лъв” и „ лорд”, а е управлявал трамвай по столичните улици.

= Кофти съвпадане =

В момента евентуално една от най-употребяваните думи в целия свят е новият вариант на ковид - омикрон. Естествено, той звучи еднообразно на всички езици във всички страни. И по този начин, напълно несъзнателно, една българска компания влиза непрестанно в новините, без да става въпрос за бизнеса й.

В София има записано сдружение „ Омикрон”, стартирало работа преди повече от 30 години, с доста опит в областта на металообработването. Внася калай от Лондонската железна борса, настрана създава тинол и аноди.

= Кратки рекомендации =

Измислянето на име на компания е креативен развой. Ето няколко къси рекомендации за начинаещи бизнесмени. Името би трябвало да е елементарно за изговаряне на глас; елементарно за изписване онлайн; малко, ясно и запаметяващо се; свободно за регистрация в Търговския регистър; със свободен за регистрация домейн и да не лимитира бъдещото развиване на бизнеса. И най-после да значи нещо, да носи обръщение и да може да се свърже с активността на компанията.

Страхотните попадения на корпоративните гиганти
Големите корпоративни колоси също имат странни имена. Ето историите за кръщенето на няколко от мултинационалните компании.



Apple

Историята за това от кое място произлиза името на компанията е много забавна. През 1976 година Стив Джобс работи цяло лято във плантация за ябълки. Джобс считал, че ябълката е най-перфектният плод, който може да съществува в света. Точно по същото време става огромен обожател на музикалната компания, издавала албумите на Бийтълс - Apple records.

И когато дружно със Стив Возняк вземат решение да основат компания, стартират старателен брейнсторм по какъв начин да я кръстят. Не им хрумва нищо и тогава обичаната дума на Стив Джобс влиза в деяние. Така на 1 април 1976 година се ражда Apple.

YAHOO!

Има две версии за произхода на названието „ Yahoo! “. Според първата, думата е взета от романа на Джонатан Суифт „ Пътешествията на Гъливер “, където значи раса от груби и тъпи човекоподобни същества (в българския превод на книгата - яху, яхуси). Именно на тази версия упорстват Фило и Янг, основателите на уеб страницата, потвърждавайки, че избрали думата, която употребявали преди време като студентски диалект за некомпетентен южняк, със значение „ недодялан, елементарен, непохватен “.

Съгласно втората версия Yahoo е акроним, формиран от фразата „ още един йерархичен скучен оракул “ (англ. Yet Another Hierarchical Officious Oracle). Yahoo обаче се оказва записана комерсиална марка на сос за барбекю, по тази причина Янг и Фило слагат изумителен знак след името.



VIRGIN

Звукозаписната компания Virgin Records е учредена от Ричард Брансън. Според легендата един от сътрудниците на Брансън загатва, че компанията е „ чиста девица (от англ. Virgin) в бизнеса “ и по този начин се ражда провокативното име.

BLACKBERRY

Производителят на телефони Blackberry получава името си през 1999 година, тъй като бутоните на едно от устройствата приличали тъкмо като дребни плодчета на къпина (от англ.).

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР