Представете си следната картина: дете подава плик с пари на

...
Представете си следната картина: дете подава плик с пари на
Коментари Харесай

15.09.2017 – ден на корупцията или на първия звънец?

Представете си следната картина: дете подава плик с пари на учителка. Плаща за частни уроци? За по-висока оценка? Таксата в частно учебно заведение? Не познахте: пликът с парите новият български урок по достойнство и щедрост. Такава най-малко е концепцията.

Българите нерядко сме наивни до изпростяване. Звъннат някакви тарикати на възрастен човек, че внучката му е аварирала и той незабавно хвърля през балкона всичките си спестявания. Да помогне. После звъни на родственици и схваща, че е излъганата камила. Сълзи, сополи, отново сълзи – изгода няма.

Може да е коравосърдечно, само че простаците не би трябвало да бъдат съжалявани. Щом не мислиш – гориш.

За мисленето ми е думата. Учители и родители през последните дни интензивно разясняват една, привидно симпатична самодейност. Децата на 15 септември вместо цветя, да носят на учителите парички. Целта е да се помогне на деца в потребност. Благородно, на пръв взор. Медиите мигновено съзряха опция да си създадат ПР и да си вдигнат рухналия рейтинга. Винаги за това става дума. Защото медиите от дълго време не са това, което би трябвало да бъдат. Но това е друга тематика. Учителка от столицата предложила: „ Подари помощ вместо цвете”. Прелестно, - ахнала една телевизия и незабавно подела рефрена, тъй като в това време неин съперник ни продъни ушите да почистим България за един ден. То не бяха реклами, артисти, артисти, политици, песни, фанелки, лопати, чували... Сега пък пари вместо цветя. Даскалицата и медите обаче не споделят кой ще събира средствата. Кой ще ги разпределя? Кой ще дефинира кое дете е по-нуждаещо се от друго? Кой ще регистрира харчовете и пред кого? Как ще реагира Национална агенция за приходите на събрани млиони без платени налози? Дребни, само че доста значими разяснения. И тъй като това не е изяснено, очаквайте след месец люти кавги и опорочаване на положителния изначално план.

До оня ден спорихме дали черно-бели учебници не дискриминират по-бедните фамилии, а към този момент се провежда „ състезание” кое дете ще занесе повече пари: 2, 5, 20 лв.. Или 100, с цел да е „ нашето първо”...

Много хора, с цел да станат известни, правят причудливи неща. За да мине номерът ги назовават с благозвучни имена – да вземем за пример благотвортелност. Не ги интересува, че благотворителността е идея, а не съревнование за барбекюристи, проведено от комерсиална верига... Тя не е байганьовското перчене на Борисов, че е ремонтирал черква или манастир. Дал е НАШИТЕ пари. Дадените суми от партии за Хитрино, Бисер или друго почернено от злополучие обитаемо място също не са от щедрост – отново НАШИ пари са дадени.

Връщам се на сюжета от увода. Това с парите в пликове не ви ли припомня даването на подкупи? Подкупи, които хранят българската корупция – най-голямата в Европа! Тази, против която сякаш щяхме да борим, тъй като ни унищожи живота и страната. Това ли деяние ще упражняват на 15 септември 600 000 българчета в учебните заведения? Май не сте се замисляли за този „ страничен” резултат. За това по какъв начин децата ще се окажат „ косвени жертви” на „ другарски огън”.

Мечтата на ръководещата мафия е: наивни, доверчиви, дашни и безвредни жители. Нямаш сила и дупе да защитаваш правата на децата си и даже своите, само че си подготвен часове наред да спориш в мрежата за учителския букет. Утре някой ще предложи - напълно инцидентно - да даряваме на небогати и хора в потребност талони от лотарииите на... знаете на кого. Току виж станали милонери.

Всеки е наясно, че най-наложителното сега е да почистим страната от същинските отпадъци – тези в политиката, ръководството и магистратурата. Събирането на двайсет фаса и пластмасови чашки от кафе, хърлени от нас и наши познати е перверзия. Мъгла. Медиен рекламен трик, от който ловко се възползват политици, артисти, артисти... И президентът не пропусна да се отърка в „ позитивното мероприятие”...

А може да е по-различно и по-истинско. Нека родители заведат децата си в домове за деца с проблеми. Или да провеждат в учебното заведение взаимни игри, надпревари, надпяване, футбол и прочие Да обезпечат или закупят награди – компютри, спортни екипи – нещо от този жанр. Защо не и стипендии - по избрани правила. Да провеждат лекуването на тези, които имат потребност. Фанфарите и медийният звук са непотребни.

Страшно унизително е да накараш някого да се усеща длъжен, че си му оказал помощ.

А за какво не се провежда акция: „ Спасете българското цвете”, да вземем за пример? В момента 70% от цветята в магазините са вносни. Нали сякаш сме страната на розите?

Храним прозводителите и търговците от Холандия, Израел, Полша и даже Латинска Америка, а нашите потъват. Защо не научим децата си по какъв начин се сади цвете, по какъв начин се отглежда. Защо в учебно заведение не се прави нещо сходно? Има прелестен японски филм за малко учебно заведение, в което учениците отглеждат ларви, които един ден се трансфораха в светулки. За да запазят речния регион, където става тази „ магия” децата принудиха родителите си да се вдигнат на протест против проектите за градежи в региона. Застанаха на пътя на багери и кранове, принудиха кмета и вложителите да трансформират плана. А потеглиха от ларви в стъклени буркани...

Един ден порасналите наши деца ще ни ненавиждат за това, че не сме се вдигнали против рекета на мутрите, който убива страната и обществото. Ще ни презират, че сме ги карали да носят пликове с пари, с цел да приспиваме съвестта си.

Видяхме какво стана в Математическата гимназия в София - поради пари. Да не изкушаваме учители и учебни настоятелства.

Истинска, огромна и национална идея е да тръгнем против пликовете с пари. Всички – с децата до нас. Но за това се желае сърце. Имате ли?

Мария Пенева

FrogNews.bg
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР