>Представете си състезание по кану-каяк. В което обаче задачата е

...
>Представете си състезание по кану-каяк. В което обаче задачата е
Коментари Харесай

Първото по рода си национално състезание по медиация ще се проведе във Варна

>
Представете си съревнование по кану-каяк. В което обаче задачата е хем да пристигнеш пръв, хем другият да не е зад теб и да не остане надвит. Звучи на пръв взор невероятно. Как става по този начин, че да победиш и да пристигнеш дружно с другия? На този въпрос дава отговор надпреварата по медиация.
Състезанието е първото по рода си в България.
В него се срещат тимове от юрист и клиент, които се състезават против различен тим да получат оптимално добър резултат за себе си от договарянията и в същото време да се договарят по метод, който е преференциален и за двете страни. Решение, което се харесва от всички страни. Медиаторите им оказват помощ като водят към креативен решения, от които и двете страни да са удовлетворени. Без да им дават оферти наготово и да се месят в решението. 
Състезанието е в два кръга, като в последния кръг ще бъдат определени 6 финалисти. 3 посредници и 3 екипа адвокат-клиент - надлежно на първо, второ и трето място.
ЗАЩО СЪСТЕЗАНИЕ Пожарна охрана МЕДИАЦИЯ ЗА СТУДЕНТИ?
Ако желаете да покажете на някого какъв брой е вкусно едно манго, какво бихте създали? Бихте му дали да вкуси и да се наслаждения на сочността, сладостта на плода, наживо. По същия метод с медиацията - изваждаме процедурата за разрешаване на разногласия всред кориците на образователните материали и й даваме опция да оживее в действителни случаи и медиации.

Защо за студенти? Ако има някой, който възприема бързо и ползва непосредствено научените неща, незабавно, това са студентите. Докато учиш, си отворен да... учиш. Да попиваш и в същото време да експериментираш, да поемаш нови провокации и да покажеш на процедура какво можеш.

КОЙ ЩЕ УЧАСТВА?
В надпреварата се включват 20 тима от огромните университети от цялата страна: Софийски университет, Нов Български университет, Великотърновски университет, Пловдивски университет, Медицински университет - Варна, Технически университет - Варна, Варненски свободен университет, Икономически университет - Варна, Русенски университет.

Нещо повече, надпреварата събира студенти от извънредно разнородни специалности: Право,
Публична администрация, Бизнес осведомителни технологии,Информатика и компютърни науки, Международен бизнес мениджмънт, Международни връзки, Здравен мениджмънт, Социален мениджмънт и други.

Причината това да е допустимо, е че медиацията употребява хората от всички специалности - всеки добър експерт - правист, управител, специалист, който работи с хора, е чудесно квалифициран за работата си, когато умее да се оправя с зараждащи спорове.

КОЙ Гражданско отделение ОРГАНИЗИРА?
Състезанието се провежда за пръв път в България от Център за разрешаване на разногласия като част от самодейностите за разпространение на медиацията, в границите на плана " Медиация в поддръжка на бизнеса: Насърчаване на справедливото и оправдано разрешаване на разногласия посредством правосъдни стратегии за медиация ", финансиран от фондация " Америка за България ", изпълняван от Център за разрешаване на разногласия, 2016-2019г. По този план се основават правосъдни стратегии за препращане към медиация и се цели основаването на съдействие сред експерти, които предизвикват потреблението й - съдии, юристи, психолози, посредници, в това число студенти. Повече за това на https://www.mediation.bg/project.

КАКВО ДАВА СЪСТЕЗАНИЕТО Пожарна охрана МЕДИАЦИЯ НА СТУДЕНТИТЕ?

Живо прекарване на един забавен и извънредно ефикасен метод за разрешаване на действителни житейски разногласия. Медиацията е лесна логическа система за решение на проблем.

Тъй като участниците ще получат специфична подготовка за надпреварата - както материали, с които да се готвят, по този начин и образование преди надпреварата, те ще се снабдят с на практика техники и система за разрешаване на спорове, която ще могат да ползват и в специалността си и в живота си.

Освен това ще могат да изпитат и да покажат преговорните си умения и креативен умения за излизане от един спор по печеливш за двете страни метод.

Осигурени са и специфични награди, в това число гратис образование по медиация за спечелилите първите места.

Награждаването на финалистите ще бъде съчетано с огромно събитие - Ден на медиацията на 17 ноември, което се отбелязва във Варна за втора поредна година. То се провежда с присъединяване на Центъра за медиация при Варненски Окръжен и Районен съд и Институт по медиация и извънсъдебно разрешаване на разногласия "Итера ", Варна.

Денят на медиацията във Варна е събитие с огромен публичен отзив - на него ще се разгласят резултатите от втората годишнина на Центъра за медиация към съда и се разискват и подхващат нови тактики за медиацията (последната година такива бяха подхванати от Инспектората по образованието и от няколко университета).

Миналата година то събра над 150 души, измежду които ръководителите на всички институции - Общински съвет, Областен шеф, Агенция за дребни и междинни предприятия, търговски камари, ректори на университети, шеф на инспектората по образованието, както и доста съдии, юристи и посредници, и доста медии.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР