Представете си поле с ветрогенератори с височината на Айфеловата кула,

...
Представете си поле с ветрогенератори с височината на Айфеловата кула,
Коментари Харесай

Енергийните острови на Дания събират амбицията на няколко държави за различно бъдеще

Представете си поле с ветрогенератори с височината на Айфеловата кула, произвеждащи сила, задоволителна за 3 милиона семейства с опция към 2040 година да се станат 10 милиона. Изгражда ги страна с към 5 милиона души население. И са в морето на най-малко 100 километра от брега.

Само четири години изминават сред написването на тази концепция върху салфетка на заведение и решението на Народното събрание на Дания за изграждане на един от най-амбициозните инженерни планове в света - енергийните острови. Първият от тези центрове за възобновима сила би трябвало да проработи през 2030 година

Технологиите са налице, стартовата платформа е солидна, само че... в последния миг политиците удрят спирачка, тъй като считат решението за прекомерно скъпо.

" Дневник " се стартира от близко с плана, управителен от компанията " Енергинет ", за едно друго енергийно бъдеще на Европа и света. В забележителна степен той е използван в подобен мащаб единствено в Балтийско и Северно море, в това число поради нужните логистика, пристанища, кораби, кранове... Но от концепцията могат да се научат и вземат много неща за потребление и в други страни.

 Само перките на бъдещите ветрогенератори с височина 300 метра ще са доста по-големи от тази.
© Петър Карабоев

Само перките на бъдещите ветрогенератори с височина 300 метра ще са доста по-големи от тази.

Дания има, нагледно казано, няколко обиколки преднина в надпреварата сред водещите сили за сила, създавана от вятърни турбини. Част от преимуществото е опитът, насъбран по петролните и газови полета на Северно море през последните към 40 години. Друг основен миг е публичният и политически консенсус, че енергетиката би трябвало да се развива в посока, друга от изкопаемите горива и нуклеарните централи (при гласуването за енергийните острови в Народното събрание през 2020 година " за " са 117 депутати, срещу - единствено 4).

Страната няма някаква забележителна промишленост, нуждаеща се от сила, заради което енергетиката ѝ по-скоро работи за прилежащите страни. Свързаността с Германия, Норвегия, Швеция, Нидерландия, Англия и Белгия основава мрежа за експорт, както и за балансиране на националната система в моментите, когато възобновимите източници не доближават (страната към момента употребява централи с природен газ, нефт и малко въглища, само че до няколко години ще ги спре).

 В идващите 10 години би трябвало 10 пъти да се усили силата от офшорни ветропаркове.
В идващите 10 години би трябвало 10 пъти да се усили силата от офшорни ветропаркове.

Около 50% от тока на Дания е от ВЕИ (вятър, биомаса, слънчеви инсталации), като има дни, в които локалната " зелена сила " покрива 100% от потребностите от електричество. В края на десетилетието би трябвало това произвеждане без проблеми да покрива всички потребности когато и да е. След 10 години, към 2033 година, прогнозната мощ би трябвало да доближи съвсем 25 гигавата, което е в пъти повече от потребностите на страната.

Това няма по какъв начин да се случи върху територия от 42 хиляди кв км суши или повече от два пъти по-малка от тази на България. Освен това популацията не е във екстаз от това страната да бъде осеяна с ветропаркове. Затова вземат решение да се възползват от плитките (дъното на доста места е единствено на към 40 м) морета към Дания.

Но и тук има проблем и то не е един - " размножаването " на ветропарковете значи затваряне на крайбрежни елементи за мореплаване и лов на риба, комплицирано и скъпо окабеляване за всеки от тях, дребните генератори изискват инсталирането на по-голям брой, заемат по-голяма повърхност и повече обслужване, а и стартира недоволство от притежателите на парцели, които са си купили вила на морето не с цел да гледат въртящи се перки.

Когато основателите на ветрогенератори (сред западните страни това са датската Vestas, основаната в Испания Siemens Gamesa и американската GE) демонстрират, че могат да основат в близк объдеще големи турбини, се трансформира и мащабът на мисленето за такива планове. Така се ражда и концепцията за енергийните острови.

Основното в нея е

 Двата острова би трябвало до 10 години дружно да създават до 13 гигавата сила.
Двата острова би трябвало до 10 години дружно да създават до 13 гигавата сила.

Като план наподобява завладяващо. Реалността е малко по-различна.

В момента завършва анализът на дъното в региона на Бонхолм в Балтийско море, беседва се с пазарите за кабели и през август трябваше да бъде разгласен търг за турбините за първия енергиен остров.

От " Енергинет " споделиха, че жителите на острова посрещнали самодейността позитивно, тъй като тя ще сътвори нови работни места и трайна, а не сезонната туристическа, претовареност. Но когато поканили други компании и типове бизнес да се възползват от огромното начинание, реакцията била хладна. Засега те не виждали доста смисъл да имат обекти там.

Подробности очаквайте по-късно на.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР