Представете си летящ дракон, който не бълва огън, а гаси

...
Представете си летящ дракон, който не бълва огън, а гаси
Коментари Харесай

Летящ дракон, който гаси пламъците с водни струи: Какво разработва Япония

Представете си летящ змей, който не бълва огън, а гаси пламъците с водни струи . Благодарение на екип от японски откриватели този нов тип звяр скоро може да бъде част от екипи пожарникари по света и да оказва помощ за потушаването на огнени стихии, прекомерно рискови за хората, заяви електронното издание " Юрикалърт ".

Проектът на този нов робот, наименуван Dragon Firefighter, към този момент е оповестен в изданието " Фронтиърс ин роботика енд Ей Ай ". Така експерти от целия свят могат свободно да употребяват японските проекти, с цел да основат свои лични пожарникари дракони. Това ще бъде от изгода за всички.

This ‘Flying Dragon’ Robot Can Extinguish Fires from a Distance
— Abijita Foundation (@OfficialAbijita)
" Представяме първообраз на четириметров, отдалечено управляем летящ робот с пожарогасител, планиран да потушава безвредно и дейно пламъци в здания, като се доближава непосредствено до източниците им ", изяснява съавторът на плана доктор Юичи Амбе, доцент в университета на Осака.

Изследователски екип от лабораторията на професор Сатоши Тадокоро в университета на Тохоку стартира работа по сходни летящи роботи през 2016 година Оттогава до момента 11 откриватели и студенти са съдействали за плана. Преди и в хода на работата младежите поддържат връзка с японските пожарникари, с цел да схванат по-добре техните потребности.

Пожарникарският маркуч на робота се задвижва от осем контролируеми водни струи. Той може да трансформира формата си и да се насочва към пламъците, като се ръководи от надзорен блок, подложен в задната му част в особено оборудване с колела. 

Дюзите изхвърлят вода със скорост 6,6 литра в секунда и налягане до един мегапаскал. Накрайникът на маркуча разполага с стандартна и термовизионна камера, които оказват помощ да  открие местоположението на пожара.



" Смятаме, че ще са нужни още към 10 години, с цел да внедрим нашия робот в действителни сюжети за гасене на пожари ", споделя Амбе.

" Основното предизвикателство ще бъде да се разшири обсегът му до повече от 10 метра. Разработването на ефикасни тактики за гасене на пожари, съобразени с неповторимите благоприятни условия на този робот, също ще бъде сериозен аспект на по-нататъшното развиване ", добавя откривателят.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР