Представете си, че търговец на вино или обувки у нас

...
Представете си, че търговец на вино или обувки у нас
Коментари Харесай

Тома Белев за протеста на земеделците заради вноса от Украйна: Представете си търговец на вино или обувки да каже: Първо изкупете цялата ми продукция и тогава внасяйте!

Представете си, че търговец на вино или обувки у нас каже: " Първо изкупете цялата ми продукция, тогава внасяйте! “ Това е в действителност тезата на протестиращите земеделци, счита природозащитникът Тома Белев. Той участав в предаването " Денят на Фокус “ по Радио " Фокус “ . " Не ми е известно за какво този спор се " облича “ в тематиката " Украйна “, а не да вземем за пример с Турция, откъдето внасяме зеленчуци или Македония, откъдето внасяме ябълки. За мен желанието на земеделците е да получат още повече помощи, по тази причина употребяват и тематиката за Украйна “, безапелационен е Белев.

" Какво внасяме от Украйна - за последните 2 години съвсем нямаме импорт на продукция от тази страна по този начин или другояче. Много се приказва за пшеницата, само че за последните 24 месеца България е внесла едвам 20 000 т пшеница от Украйна. Ние сме си произвели малко над 13 т пшеница “, цитира статистически данни той.

От 2 години не сме внесли нито кг месо от Украйна, подсети Белев. " Делът на вноса ни от тази страна е сред 2 и 5 %. Единствено вносът на слънчоглед касае по-сериозно количество. Имаме към 800 000 т неосъществена продукция от предходната годишна продукция. Наблюдаваме търговски спор сред търговците на слънчоглед на едро и производителите на олио. Той се трансформира в народен проблем по неразбираеми за мен аргументи “, сподели Белев.

Земеделието е един от най-обгрижваните браншове в България, счита той. " Един % от земеделците взимат 30% от дотациите в бранша, това е монопол. Никъде в Европа няма сходна централизация на дотациите единствено в няколко зърнени култури. Превръщаме се в бананова република, само че вместо банани, отглеждаме зърнени култури. Затова нямаме площи за произвеждане на зеленчуци, плодове, месо. Когато сложиш всички яйца в една кошница, хранителната ти сигурност е пред сериозен риск “.

Нужна е диверсификация на производството. " 83% от площите са заети от зърнопроизводството, а преди години за този бранш бяха отделени към 40% от площите – така и така високо за Европа равнище. Трябва да се върнем към него и да дадем пространство за развъждане на плодове и зеленчуци. Трябва да се субсидират по-усилено млекопреработката, овощарството, отглеждането на животни.

Войната в Украйна няма да спре тази година и ще продължи да изнася слънчоглед като огромен производител. Страната изнася, защото не може да преработи количествата си слънчоглед поради разрушаването на доста от преработвателните й мощности “, приключи Белев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР