Представете си, че отивате в банката да изтеглите заем и

...
Представете си, че отивате в банката да изтеглите заем и
Коментари Харесай

Как да се предпазим от измами с теглене на кредити онлайн от наше име


Представете си, че отивате в банката да изтеглите заем и с изненада разбирате, че имате неприятна кредитна история, макар че постоянно сте били изрядни платци. На ваше име са изтеглени няколко заема, които не са погасявани и за чието битие не подозирате.

Следва циркулиране по всички финансови институции, от които на ваше име има теглени заеми. Ако имате шанс, след куп разправии, главоболия и изгубено време, вашата справедливост ще се потвърди и измамникът ще бъде открит.

Анонимността, която интернет предлага, даде на клиентите повече улеснения, само че и откри нови хоризонти за измамниците. Основният проблем при онлайн кредитирането е, че клиентът не може да бъде разпознат.

Разгледайте уеб страниците на няколко случайни кредитни институции – ще ви направи усещане рекламата за заеми „ единствено против персонална карта “, „ експресно утвърждение до един час “ и така нататък Когато подписването на контракта не става лице в лице, е допустимо да станете жертва на машинация с вашите персонални данни.

 istock istock
Проверката е майка на сигурността

Всеки човек има право да получи достъп до кредитната си история в Централния кредитен указател на Българска народна банка. ЦКР е осведомителна система от данни, която съдържа информация къде и какви заеми имате.

Ако се притеснявате или имате подозрения, че някой е изтеглил заем от ваше име, можете да извършите информация в ЦКР. Справката може да бъде направена и по електронен път, само че лицето би трябвало да има квалифицирано уверение за електронен автограф, съдържащ ЕГН на физическото лице.

Другият метод, по който може да бъде направена информация, е на място в Българска народна банка, подавайки заявление по пример. Имате право на безвъзмездна информация един път годишно, като за спомагателни инспекции се заплаща такса, избрана от Българска народна банка. Справката се получава в 14-дневен период. Заявлението може да бъде подадено и по пощата, като има условие подписът на заявителя да бъде нотариално удостоверен.

Как да се предпазите от машинация

Много хора постоянно боравят с персоналните си данни без да обръщат изключително внимание къде и на кого ги дават. Но би трябвало да бъдете нащрек, с цел да не се наложи да връщате суми, които не сте употребявали и да се стига до още по-сериозни законови проблеми.

Статистиката сочи, че през последните години случаите на сходен вид незаконни произволи зачестяват от ден на ден, като от време на време се касаят отпуснати средства за десетки хиляди левове. Измамниците може да теглят голям брой дребни заеми от разнообразни кредитни институции.

 istock istock
Някои хора наивно дават кода си за достъп до онлайн банкирането на непознати, вярвайки, че е належащо за назначение на работа, заплащане на покупка и така нататък След приемане на мечтаните данни, мошениците ги употребяват за взимане на заем от кредитни компании за онлайн и мобилно кредитиране и заплащане на идентификационна такса от банковата сметка на жертвата си. След като сумата от заема бъде трансферирана, измамниците неотложно я изтеглят от сметката на жертвата.

Ако неприятел се снабди даже единствено с ЕГН-то ви, би могъл да получи пари на ваше име, като разумно по-късно компанията да потърси точно индивида, който стои зад съответните употребявани данни. Затова не споделяйте персоналните си данни дори и с познати, в случай че това не е неотложно.

Има и доста случаи, при които измамници се домогват до персоналните данни на хора, посредством сметки за ток, вода и телефон, както и банкови извлечения. Всеки би могъл да се достави с тези поверителни документи, които постоянно биват оставяни в пощенските кутии.

 istock istock
Ето по какъв начин да се застраховате оптимално:

- в никакъв случай не предоставяйте паролите за персоналната си е-поща или профил в обществена мрежа на никого;

- избягвайте да употребявате безжичен интернет в разнообразни обекти, като кафенета и ресторанти;

- избирайте ключова дума, която не е лесна за разгадаване (букви, числа и знаци), на регулярна основа (поне един път на всеки 3 месеца);

- използвайте разнообразни пароли за обществени мрежи, имейл и онлайн банкиране;

- съхранявайте писмена информация за номера на сметката и паролите за онлайн банкиране и кодовете за достъп на недостъпно за други хора място;

- поръчайте SMS услугата на банката за уведомяване за входящи/изходящи плащани;

- защитете компютъра си с ключова дума и актуализирайте софтуера си редовно;

- в никакъв случай не отваряйте съмнителни имейли от непознати податели;

- постоянно проверявайте самоличността на лицето или компанията, на които позволявате достъп до вашите персонални данни;

- образовайте себе си и хората към вас за отбрана на персоналните данни!

 istock istock
Как да действате, в случай че установите неправда

Ако сте станали жертва на машинация, ранното определяне е от извънредно огромно значение. Например когато започнете да получавате персонално адресирана преписка или позвънявания, свързани с възобновяване на зародили отговорности.

В този случай първо би трябвало да определите повода за събирането, т.е. на какво съображение представител на кредитора е почнал дейности по събиране. Най-често срещаното съображение е контракт за заем, подписано с дадена кредитна институция. В случай че вие не сте подписвали контракт, тази обстановка може да бъде оценена като машинация.

Следва да ревизирате дали е оперирано нелегално с банковата ви сметка. Като начало е добре да започнете с инспекция на вашата сметка – разглеждане на преводи и определяне на такива, които не сте правили. Тези данни могат да се употребяват като доказателство в процеса на следствието.

Ако е станала някаква неточност и сте регистрирани без да сте теглили заем, би трябвало неотложно да се свържете с кредитната институция. Поискайте историята от ЦКР и информирайте за позволената неточност банката или компанията, които са ви записали. Ако е осъществена машинация, те ще стартират следствие, с цел да проследят причинителя.

При определяне на непозволено изтеглен заем на ваше име, би трябвало да се свържете с полицията и незабавно да подадете тъжба. Прикачете разпечатка на банковата сметка, показваща лъжливата трансакция. Когато полицията получи жалбата на жертвата на измамата, тя взема решение за започване на наказателно произвеждане като се твърди, че въпросните преводи не са осъществени от пострадалия.

На процедура всеки от нас би могъл да се трансформира в жертва на цифрови нарушители, които благодарение на откраднати персонални данни теглят пари от името на своите жертви. Най-важното е да не изпадате в суматоха и да не стартирате да изплащате дълг, който не е ваш. Ако даже един път извършите вноска, се „ хващате на хорото “ и няма да ви оставят намира. Подайте опровергаване и търсете правата си, тъй като законът е на ваша страна.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР