Представена е и детайлна информация относно необходимите следващи стъпки, като

...
Представена е и детайлна информация относно необходимите следващи стъпки, като
Коментари Харесай

Ръководителят на Представителството на ЕК донесе информационни материали на украинците в Русе

Представена е и детайлна информация по отношение на нужните последващи стъпки, като какви административни процедури би трябвало да се подхващат, тъй че да се подсигуряват правото на обучение, здравни и обществени услуги, а също и на труд

Създадената организация на предварителния приемателен пункт на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дунав мост “ при Русе икономисва време и разрешава бързото и лесното вписване на бягащите от войната в Украйна, удостовери през днешния ден изпълняващият длъжността началник на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов. Той се срещна на място с реда, по който пристигналите хора се обслужват и се осведомят за по-нататъшния престои в България или директното прекосяване на страната ни.

По-късно Цветан Кюланов дружно с регионалния шеф Анатоли Станев и заместник-кмета по филантропични действия на Община Русе Енчо Енчев посрещнаха влака от Букурещ на Централната жп гара, с който обичайно идват не дребна част от мигрантите в страната. От думите на Цветан Кюланов стана ясно, че има доста добра съгласуваност сред държавната и места власт от една страна и доброволците от друга, чиято последна цел е да бъдат подкрепени нуждаещите се от протекция хора.

„ Ние сме тук през днешния ден първо да изкажем признателност на всички тези хора, с които се срещнахме в Русе и във всички останали градове в България, които непрекъснато оказват помощ и демонстрират, че европейската взаимност не е единствено приемане, а и предоставяне на хората в потребност, хората, които бягат от война, украинците, които също са европейци и би трябвало да се усещат по този начин в България, както и в другите европейски страни “, сподели още Цветан Кюланов.

Той донесе и осведомителни материали на украински език, в които в детайли е разказано смисъла на регистрацията в България. „ Те би трябвало да имат документ, който им подсигурява всички тези права както в България, по този начин и в останалите европейски страни, с цел да няма дезинформация и риск от това те да мислят, че с тази регистрация ще има някакъв риск да се случи нещо неприятно. Европейската комисия желае да оказва помощ – тя не е тук да ревизира или управлява “, добави още Кюланов. Той посочи, че към този момент са оповестени и съответни насоки по тази причина по какъв начин да се реагира в разнообразни характерни случаи – като такива, при които деца идват сами или пък идват хора без документи. В осведомителните материали са разяснени и тълкувания на някои правни текстове и закони.

Представена е и детайлна информация по отношение на нужните последващи стъпки, като какви административни процедури би трябвало да се подхващат, тъй че да се подсигуряват правото на обучение, здравни и обществени услуги, а също и на труд. Посланието към всички украински жители е да се записват, тъй като това им подсигурява правата, които те към този момент са получили, само че които писмено ще им належащо да показват в съответните институции.

В рамките на визитата си изпълняващият длъжността началник на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов беседва и с настанени украински фамилии. Срещи е имал и с по-голямата част от доброволците.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР