Представата ни за цветовете на планетите Нептун и Уран е

...
Представата ни за цветовете на планетите Нептун и Уран е
Коментари Харесай

Уран и Нептун най-накрая показаха истинските си цветове

Представата ни за цветовете на планетите Нептун и Уран е била неправилна, разкрива проучване, извършено от английски астрономи, написа  BBC .

Снимки от галактическа задача през 80-те години на предишния век демонстрират, че Нептун е наситено наследник, а Уран - зелен.

Изследването обаче открива, че и двете планети ледени колоси имат сходни нюанси на зеленикавосиньото.

Оказва се, че по-ранните изображения на Нептун са били усъвършенствани, с цел да се покажат елементи от атмосферата на планетата, което е трансформирало същинския ѝ цвят.

" Те са създали нещо, което мисля, че всеки в Instagram е правил в някакъв миг от живота си, те са трансформирали цветовете ", изяснява професор Катрин Хейманс, кралски астроном на Шотландия и професор по астрофизика в Единбургския университет, в предаването Today на BBC Radio 4.

" Те са подчертали върху синьото, единствено с цел да разкрият особеностите, които можете да видите в атмосферата на Нептун, и по тази причина изображението наподобява доста синьо, само че в реалност Нептун в действителност е много сходен на Уран. "

Първоначалното неправилно разбиране се дължи на обстоятелството, че изображенията на двете планети, снимани от галактическия уред " Вояджър 2 " на НАСА, са записани в три разнообразни цвята.

Изображенията са били комбинирани, с цел да се основат съставните цветни изображения, които не постоянно са били тъкмо уравновесени. Контрастът също е бил мощно засилен, с цел да се откроят детайлите в облаците, пръстените и ветровете на планетите. В случая с Нептун и двата процеса го вършат по-син, в сравнение с е в реалност.

В неотдавнашното изследване откривателите са употребявали данни от спектрографа за изображения на галактическия телескоп Хъбъл и от многофункционалния спектроскоп на Европейската южна обсерватория Very Large Telescope.

И в двата инструмента всеки пиксел съставлява непрестанен набор от цветове, което разрешава на откривателите да получат същинските цветове на двете планети.

Анализът сподели, че Уран и Нептун са със подобен колорит на зеленикавосиньото, макар че откривателите откриват дребна разлика. Нептун има лек намек за в допълнение синьо, което моделът разкрива, че се дължи на по-тънкия пласт мъгла на тази планета.

Проучването демонстрира също, че Уран наподобява малко по-зелен през лятото и зимата, когато единият му полюс е ориентиран към Слънцето. Но напролет и есента, когато Слънцето е над екватора, тя има по-син нюанс.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР