Предсрочните парламентарни избори на 2 април бяха проведени при спазване

...
Предсрочните парламентарни избори на 2 април бяха проведени при спазване
Коментари Харесай

Международни наблюдатели: честите промени в изборното законодателство подкопават доверието

Предсрочните парламентарни избори на 2 април бяха извършени при съблюдаване на главните права и свободи и добре проведени от изборната администрация. Честите промени в изборното законодателство обаче подкопават доверието, успеваемостта в изборния развой и слагат провокации пред навременната подготовка. Изборният ден протече обикновено, само че е за маркирана несъответстваща отбрана на тайната на вота, както и че машинните бюлетини представляваха предизвикателство за изборната администрация.

Това са част от главните заключения на задачата от интернационалните наблюдаващи от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и Организацията за сигурност и съдействие (ОССЕ), които са маркирани в отчет, изпратен до медиите. Те регистрираха, че участниците в изборите са имали опция да проведат предизборна акция, само че цялостната конюнктура е белязана от умората на гласоподавателите и продължаващите изказвания за пазаруване на гласове и следен избор.
Наблюдателите означават, че, с които бе върната хартиената бюлетина, водят до негативно влияние върху процеса на броене и понижават изгодите, свързани с потреблението на машини за гласоподаване като по-голямата акуратност при броенето на гласовете и намаляването на недействителни гласове.
Сред констатациите на специалистите е и това, че тайната на вота е била компрометирана в забележителен брой от случаите, както заради несъответстващото прегъване на бюлетината, по този начин и заради умишленото откриване на избора.

В отчета се показва, че изборната администрация е съумяла съответно да се оправи с организацията на изборите, спазвайки всички законови периоди, макар съкратената времева рамка и измененията в изборния развой. Въпреки това се акцентира, че доверието в Централната изборна комисия (ЦИК) е намаляло поради та ѝ. Част от интернационалните наблюдаващи показват угриженост за рестриктивните мерки на ЦИК да следи съответно за осъществяването на подготовката за изборите. Като проблем се загатва фактът, че огромен брой членове на секционни комисии се отхвърлят малко преди изборния ден, което се отразява на работата на комисията.

 Избирателната комисия поправя данните от изборите поради пропуснати протоколи Избирателната комисия поправя данните от изборите поради пропуснати протоколи
Международните наблюдаващи като цяло правят оценка позитивно изборния ден, само че акцентират, че постоянно се пропущат значими процедури, а членовете на секционните комисии срещат компликации при попълването на протоколите с резултатите.

В отчета се показва още, че медиите са предложили разнообразно и обстойно отразяване както на акцията, по този начин и на изборите, което е разрешило на гласоподавателите да чуят голям брой отзиви, само че са останали податливи на политически и корпоративни въздействия, които са понижили сериозното отразяване. Законовите ограничавания, които задължават някои медии да дават равно присъединяване на кандидатите в предаванията си е довело до понижаване на публицистичното наличие и журналистическата посредническа роля. При по-висока степен на публицистична независимост, частните медии са дали по-разнообразно отразяване, въпреки и най-вече позиционирано в часове отвън най-гледаното време, означават специалистите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР