Предсрочните избори в България в неделя преминаха под знака на

...
Предсрочните избори в България в неделя преминаха под знака на
Коментари Харесай

Хюриет: Апатията на избирателите в България отваря врата за проруски партии

Предсрочните избори в България в неделя минаха под знака на апатията на гласоподавателите, което усили вероятността за още един фрагментиран парламент, който ще се бори за съставяне на жизнеспособна ръководеща коалиция.

Четвъртите избори в страната от Европейския съюз за последните 18 месеца бяха белязани от вилнеещата наоколо война, политическата неустойчивост и икономическите компликации в най-бедната страна от блока, написа в своя публикация „ Хюриет ”, представен от БГНЕС.

До предварителните избори се стигна, откакто нежната коалиция, водена от прозападния министър-председател Кирил Петков, загуби вота на съмнение през юни. Той съобщи, че Москва е употребила тактиката на " хибридната война ", с цел да смъкна държавното управление му, откакто то отхвърли да заплаща сметките за газ в рубли и подреди експулсирането на съветски дипломати от България.

Ниската изборна интензивност облагодетелства партията ГЕРБ на трикратния някогашен министър-председател Бойко Борисов, която към момента може да разчита на лоялни последователи.

След като гласоподава в неделя, Борисов съобщи пред кореспонденти, че България би трябвало да заеме ясна позиция във връзка с продължаващата война на Русия в Украйна.

" При тази експанзия, при тази война с явен агресор в лицето на (руския президент Владимир) Путин - (нямам) нищо срещу съветския народ, при този фарс с референдумите, България би трябвало да бъде доста ясна, безапелационна и точна за мястото си в Европейския съюз и НАТО ", сподели той и добави, че влизането на България в 19-членната европейска зона с обща валута евро би трябвало да бъде първата и най-важна задача.

Все отново плануваният % няма да е задоволителен за партията на Борисов да сформира еднопартийно държавно управление, а възможностите за коалиция, водена от ГЕРБ, са дребни, защото множеството съперници я упрекват, че е управлявала години наред корупцията в страната.

Петков отхвърли последните социологически изследвания като съмнителни и изрази убеденост, че вотът ще даде позитивни резултати за неговата партия.

Петков се кандидатира с обещания да сформира коалиция и да продължи напъните си за премахване на корупцията, само че мъчителните промени може да се окажат сложни за преглъщане на фона на европейската енергийна рецесия, провокирана от войната на Русия против Украйна, написа още изданието.

Много българи споделят проруски настроения, което е плодородна почва за нападателната агитация на Кремъл в балканската страна.

Проруската партия " Възраждане ", която се опира на тези усеща, притегля доста гласоподаватели. Последните изследвания на публичното мнение предвиждат, че тя ще получи по-голям % от гласовете, спрямо 4,9 % на предходните избори.

" След тези избори България ще има два разновидността за бъдещето, или ще промени коренно пътя си на развиване и ще има късмет за оцеляване, или " Бог да пази България ", съобщи водачът на партията Костадин Костадинов в неделя.

За разлика от позицията, заета от Европейски Съюз, Костадинов прикани за " цялостен неутралитет " на България във войната в Украйна.


Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР