Председателят на водещата журналистическа група в Хонконг е признат за виновен в възпрепятстване на полицай

...
Председателят на водещата журналистическа група в Хонконг е признат за
Коментари Харесай

Председателят на водещата журналистическа група в Хонконг е признат за виновен в възпрепятстване на полицай в случай, който предизвика опасения относно намаляващата свобода на пресата в града

От КАНИС ЛЮНГ Associated Press, 25 септември 2023 г., 4:55 ч.

ХОНКОНГ -- Председателят на водещия на Хонконг журналистическа група беше призната за виновна за възпрепятстване на полицейски служител в понеделник в съдебно дело, което предизвика опасения относно намаляващата свобода на пресата в града.

Ронсън Чан, председател на Хонконгската журналистическа асоциация и журналист от онлайн новинарския канал C, беше арестуван миналия септември, докато пътуваше за репортаж задание. Той е обвинен, че е отказал да покаже на цивилния полицай личната си карта при поискване.

Арестът на Чан подхрани опасенията относно ерозията на свободата на медиите в Хонконг, след като Пекин наложи закон за националната сигурност, за да смаже несъгласието след масовите продемократични протести в града през 2019 г. , На бившата британска колония беше обещано да запази гражданските си свободи в западен стил за 50 години, когато се върна под китайско управление през 1997 г. Понеделник постанови, че Чан умишлено е попречила на служителя да изпълни задълженията си и не е извадила навреме личната му карта. Той продължи да задава въпроси на полицая „безразсъдно“, каза тя.

Той ще бъде осъден по-късно в понеделник и може да получи максимално наказание от две години затвор.

В репресиите след протестите през 2019 г. две вокални медии — Apple Daily и Stand News — бяха принудени да затворят и някои от техните топ мениджъри бяха преследван. Двама бивши топ редактори в Stand News, където Чан работеше, бяха съдени за бунт. Присъдата е насрочена за ноември.

Пропекинските медии атакуваха асоциацията и Чан, наричайки професионалната група антикитайски политически инструмент в своите доклади.

Хонг Конг, някога смятан за бастион на свободата на медиите в Азия, се класира на 140-то място от 180 държави и територии в последния Световен индекс за свобода на пресата на Репортери без граници. Организацията каза, че градът е претърпял „безпрецедентен спад“ от 2020 г., когато беше наложен законът за сигурността.

Но властите в Пекин и Хонконг заявиха, че законът е помогнал за възстановяване на стабилността в града след антиправителствените протести през 2019 г.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР