Председателят на ВКС Лозан Панов за пореден път настоя за

...
Председателят на ВКС Лозан Панов за пореден път настоя за
Коментари Харесай

Лозан Панов пак настоя за промени в конституцията при срещата си с Радев

Председателят на Върховен касационен съд Лозан Панов за следващ път настоя за промени в конституцията, които да понижат безконтролността на основния прокурор. Той е приказвал по този въпрос по време на срещата си с президента Румен Радев, която се състоя в сряда следобяд. Панов описа за нея в резюме ден по-късно.

" Центърът на правосъдната система е съдът, той въплъщава правосъдната система ", сподели Панов. Според него сега има дисбаланс, тъй като " основният прокурор е този, който задава всевъзможни стандарти, които непрекъснато се трансформират ".

Председателят на Върховен касационен съд изясни, че на срещата с президента са коментирали доста въпроси за модела на прокуратурата, който следва " руския прокурорски модел ". Панов подсети обстоятелството, че никой досега не е дръзнал да промени това състояние. И добави, че към момента не е основана процедура за следствие на основния прокурор при подозрение за осъществено закононарушение.

Председателят на Върховен касационен съд окачестви измененията в конституцията от 2015 година като " минимални ". Според него всяка смяна, която се прави в правосъдната система, още повече е затвърждавала позицията на основния прокурор.

Лозан Панов посочи, че не става дума за личностно опълчване с основния прокурор Иван Гешев и предшественика му Сотир Цацаров, а за кардинални въпроси. Двамата с Румен Радев разискали и медийната среда.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР