Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов призова премиера

...
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов призова премиера
Коментари Харесай

Председателят на ВКС призова Борисов и Цацаров да бъдат разследвани за кадруване

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов прикани премиера Бойко Борисов и основния прокурор Сотир Цацаров да бъдат разследвани за търговия с въздействие. А повода за апела бяха думите на Борисов в предаването " Лице в лице " на bTV, че без той да каже, Панов е нямало по какъв начин да стане ръководител на Върховен касационен съд. Борисов тогава сподели, че поддръжката е била " с парламентарните си групи. С метода, по който се избират във Висш съдебен съвет (11 от 25-членния Висш съдебен съвет се избират от парламента), с излъчените от нас представители ".
Призивът идва и откакто по време на чуванията във Висш съдебен съвет за избора на нов основен прокурор имаше съществени замени на реплики сред Панов и Цацаров кой в кои здания ходил, до момента в който течат процедурите за избор на върховен пост в правосъдната система - в тази ситуация както за основен прокурор, по този начин и за ръководител на Върховен касационен съд тогава, когато Панов беше определен. Според Цацаров, изборът на Панов станал " в две други здания ". " Всеки би трябвало да носи своята отговорност - който е посещавал някакви здания, да ги каже ", сподели тогава ръководителят на Върховен касационен съд.
" И той идваше постоянно при мен господин Панов ", разгласи още Борисов в сряда (4 декември).
" В рамките на няколко седмици и основният прокурор, и министър-председателят оповестяват данни за търговия с въздействие. Главният прокурор сподели, че изборите за висши длъжности в правосъдната система се правят в други две здания, а министър председателят призна, че оказва въздействие върху един подобен избор ", сподели Панов преди съвещанието на Висш съдебен съвет, представен от lex.bg, съобщи в. " Сега ". Той попита къде са проверяващите органи. И напомни записите на диалозите сред някогашния ръководител на Софийския градски съд Владимира Янева и съдията Румяна Ченалова. " Това, което остана под линия, беше – две каки си приказват. За да не остане в този момент под линия, че две батки си приказват, бих призовал проверяващите органи с оглед оповестените данни за търговия с въздействие да стартират следствие ", сподели Панов.
Макар че откровенията на Цацаров започнаха на 24 октомври, към този момент повече от месец нито една институция, която може да вземе отношение по проблема - прокуратурата, Инспекторатът към Висш съдебен съвет, както и самият Висш съдебен съвет, не го е направила. 
Премиерът разгласи и какво написа в черновата на мнението на Венецианската комисия за плана за законови промени, свързани с механизъм за търсене на отговорност от основния прокурор. Правосъдният министър Данаил Кирилов преди месеци предложи процедура, която да се отнася освен за основния прокурор, както от години упорстват и Брюксел, и Съдът в Страсбург, само че и за двамата ръководители на висши съдилища. От думите на Борисов се разбра, че Венецианската комисия упорства " да има безусловно самостоятелни прокурор, звено, да бъде определено с 2/3 от прокурорската гилдия " и което да може да проверява основния прокурор, без да се регистрира на никого. " Звучи необичайно назначението на самостоятелен прокурор, проверяващ основния прокурор, който да се избира от 2/3 от прокурорската гилдия. Доколко самостоятелен ще бъде той, откакто изборът ще бъде сбъднат от някогашни и бъдещи подчинени на основния прокурор? ", разяснява Панов.
Новият основен прокурор Иван Гешев застъпва тезата, че не е правилно, че основният прокурор е недостижим, и през вчерашния ден дори реши да даде образец за това. " В деня, в който получих указа си, имах призовка като обвиняем в Софийския областен съд. Едно лице се почувствало наранено и завело дело от частен темперамент за клюка, тъй като пред публицисти съм споделил: " Едно лице, което вие, медиите, наричате Крокодила ". И това лице се е разпознало. Така че онагледявам какъв брой " безконтролен " е основният прокурор. Това го описах в Брюксел на сътрудници и те не повярваха. Това надали може да се случи в страна от Европейски Съюз. Това в огромната си част е политическа пропагандна тематика, зад която стоят политически, стопански и всевъзможни други ползи ", показа Гешев през вчерашния ден.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР