Председателят на Съвета ЕС Шарл Мишел заяви, че е шокиран

...
Председателят на Съвета ЕС Шарл Мишел заяви, че е шокиран
Коментари Харесай

ЕС обеща да потърси отговорност от Русия след нападението срещу язовир в Украйна

Председателят на Съвета Европейски Съюз Шарл Мишел съобщи, че е шокиран от нападението против украинския язовир „ Нова Каховка “ и даде обещание да потърси отговорност от Русия за " военното закононарушение ", изразяващо се в заличаване на гражданска инфраструктура.


" Шокиран съм от невижданото нахлуване на язовир „ Нова Каховка “. Унищожаването на гражданска инфраструктура е ясно квалифицирана като военно закононарушение и ние ще потърсим отговорност от Русия и нейните пълномощници ", написа в обществените мрежи ръководителят на Европейския съвет Мишел.

По-рано през днешния ден Украйна заяви, че „ Каховската Водноелектрическа централа е взривена от съветските окупационни сили, напомня БГНЕС. В известието се прецизира, че се дефинират мащабите на разрушенията, скоростта и размера на водата, както и евентуалните региони на наводнения.

По този мотив президентът на Украйна Володимир Зеленски привиква незабавно Съвета за сигурност, заяви началникът на кабинета му Андрий Ермак..

" Целта на терористите е явна - да основат спънки за настъпателните дейности на въоръжените сили ", съобщи помощникът на украинския президент Михайло Подоляк.

Няколко села са " изцяло или отчасти наводнени " в резултат на повредите в язовира и е почнала евакуация от региона, съобщи украински чиновник.

" Около 16 000 души се намират в сериозната зона на десния бряг на Херсонска област ", съобщи в обществените мрежи Олександър Прокудин, началник на Херсонската военна администрация, като добави, че наводнения има в осем области по поречието на река Днепър.

Киев разгласи, че заплахата от нуклеарна злополука се усилва.

" Светът още веднъж се намира на ръба на нуклеарна злополука, тъй като Запорожската атомна електроцентрала загуби източника си на изстудяване. И тази заплаха в този момент бързо нараства ", съобщи съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.

В отговор ръководителят на окупираната от Москва Запорожка атомна електроцентрала съобщи, че " няма опасност за сигурността " на оборудването, откакто разрушена стена на провокира наводнения.

" В момента няма опасност за сигурността на Запорожската атомна електроцентрала ", съобщи в Телеграм Юрий Черничук, шеф на централата. " Нивото на водата в охлаждащото езеро не се е трансформирало ", сподели той и добави, че " обстановката се управлява от личния състав ".

Няма заплаха от наводнение на огромни обитаеми места съобщи представител на Москва и откакто Украйна заяви, че някои села са били наводнени.

" Повишаването на равнището на водата надолу по течението на реката от водноелектрическата централа е сред два и четири метра, което не съставлява опасност за огромните обитаеми места ", съобщи Андрей Алексеенко, началник на локалното държавно управление в окупираната от Русия част на Херсонска област. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР